Tradiční dřevěné schodiště dýchá přírodní atmosférou a dřevo navíc vyniká svou osobitou kresbou a snadno se opracovává, takže z něj lze vyrábět širokou škálu tvarů a rozměrů. „Stupnice a případně i podstupnice a další části mohou být tvořeny čistě přírodním dřevem, bez mohutného podbetonování stupňů, takže schodiště působí v interiéru vzdušným dojmem. Případně jím může být nosná, většinou ocelobetonová konstrukce schodiště pouze obložená. Není přitom nutné omezovat se jen na interiér, dřevo lze bez obav využít i pro exteriérové schodiště, jako je tomu v případě našich schodů Industry, u kterých může nášlapné plochy tvořit exotická dřevina ošetřená olejem,“ popisuje Petr Paksi, obchodní ředitel společnosti JAP FUTURE, která se zabývá výrobou schodišť. Tropické dřevo je nejen odolné a tvrdé, ale navíc dokáže čelit i vlhkosti nebo houbám.

Co na schody?

Co na schody?

Schody lze natírat buď oleji, lazurami, nebo laky. Ovšem vždy je třeba vybírat tu nejtvrdší variantu. Standardní verze nevydrží. Pokud budete využívat voskové oleje, najděte ty tvrdé. U laků je výběr ještě složitější. Nejlepší je využít vícelsožkové polyuretanové verze, které jsou extrémně pevné, a přitom pružné. Například lodní lak je sice pevný, ale pokud půjde o schody nepodložené betonem, tedy pružné, mohl by se po čase zlámat. Stejně tak hledejte krycí barvy, které zcela zakryjí strukturu dřeva, pokud to tak potřebujete.

Pozor na správnou chemii

Aby dřevěné schodiště vydrželo dlouho krásné, vždy by mělo být již od výrobce opatřeno kvalitní povrchovou úpravou. Ta jeho povrch ochrání před poškozením a působením vlhkosti a tím prodlouží jeho životnost. Na výběr bývá zpravidla více druhů. „Naše dřevěné schody, ať už interiérové, nebo exteriérové, vždy dodáváme příslušně ošetřené. Vybírat lze kartáčování, moření, lakování, olejování nebo lazurování. Vždy je ovšem nutné se o dřevěné plochy schodiště správně starat a používat vhodné prostředky, které jejich povrch nepoškodí,“ doplňuje Petr Paksi z JAP FUTURE. Pro úklid postačí vlhký hadr, naopak nevhodné jsou různé agresivní chemikálie nebo abrazivní prostředky, které by mohly povrch narušit nebo poškodit. Pokud je dřevo mírně zašlé, lze ho ošetřit speciálními přípravky, které jeho krásu zase oživí.
Jestliže se na dřevěném schodišti již podepsal zub času a jejich povrch vyžaduje renovaci, další postup závisí na zvolené povrchové úpravě. Obnovu olejovaných nebo lazurovaných schodů zvládne klidně šikovný domácí kutil. Očištěný a osušený povrch se jednoduše znovu napustí příslušným olejem nebo lazurou, která se do dřeva vpije, a přebytečná tekutina se jednoduše otře. Schodiště se pak zpravidla nějaký čas nesmí používat, než nový povrch zaschne. Vždy je samozřejmě nutné řídit se přiloženým návodem.

Samozřejmě, že pokud jsou schody poškozené, je nejlepší verzí je vyměnit. Ovšem u menších poškození je dobré využít tmelů, nejlépe vícesložkových, které se tak lehce nevyšlapou.