Jak na přípravu zahradní sekačky na sezonu

Sekačku položte na bok – sklon musí směřovat tak, aby byl výfukový tlumič níž než karburace. Sekačku můžete naklonit také na řídítka, jestliže máte tuto možnost. Nyní sejměte nůž, kryt pojezdového řemene a šasi opatrně očistěte. Můžete použít dřevěnou špachtli. Nikdy nepoužívejte vodu, mohla by poškodit ložiska.

Nyní zkontrolujte stav řemene pojezdu. Jestliže je volný, napněte jej s pomocí napínacího segmentu. Napětí nemůže být ani příliš těsné. Poté namontujte kryt zpět.

Teď přichází na řadu žací nůž. Aby byla tráva dokonale posekaná, musíte jej pravidelně brousit. Broušení může probíhat tak, že nůž nasadíte na obrácený šroubovák, pak sledujte, na kterou stranu táhne. Když nebude nůž v rovině, těžší stranu mírně obruste. To dělejte do doby, než bude nůž vyvážený. V případě poškození nože je vhodné koupit nový.

Dále demontujte z nápravy sekačky hnací kola – pod nimi najdete malé pastorky, kde se jistě nahromadily nečistoty. Tento prostor vymyjte benzinem a namažte vazelínou. Zkontrolujte kolíčky, které zajišťují funkci volnoběžky – jsou v pořádku? Pak vše namontujte zpět.

Do bowdenů je třeba nakapat trochu oleje, budou pak chodit pěkně zlehka. Upnutí hrazd do rukojeti namažte vazelínou.

Svoji dávku péče potřebuje také motor. V případě, že byla nádrž prázdná (a měla by být), nalijte do ní trochu benzinu a motor nastartujte. Nechte ho běžet zhruba dvě minuty, poté vypněte a odsajte či vylijte olej. Olej je třeba používat takový, který doporučí výrobce – po naplnění motoru zkontrolujte jeho množství měrkou. Olej se mění vždy před začátkem sezony.

Zkontrolovat musíte také zapalovací svíčku. Tu je třeba měnit alespoň jednou za dvě sezony. Jako poslední zkontrolujte vzduchový filtr. Předfiltr vyfoukejte nebo vyměňte za nový.

Zdroj: ireceptar.cz, zahradkarskaporadna.cz