Koberce najdeme téměř v každé domácnosti. Někde slouží jako krytina celé podlahy, někdo je používá jako doplněk pod stolek nebo k posteli. Ať si zvolíte jakoukoli variantu, jistě chcete, aby vám sloužily co nejdelší dobu a aby zůstaly jasně barevné, jako když jste je právě zakoupili.

Koberce ale v domácnosti musí unést velkou zátěž, od prachu a drobných nečistot, přes chlupy domácích mazlíčků, až po různé skvrny z vylitého pití či jídla. Jak je tedy správně čistit a čím si péči o ně můžete trochu ulehčit?

Vysavač je jen začátek...

Luxování koberců patří k jejich základní údržbě. Nejen že odstraní většinu nečistot, ale také vlas koberce provzdušní, načechrá a zbaví koberce roztočů. Speciálními nástavci dostanete z koberce i zamotané zvířecí chlupy. Na hloubkovou údržbu ale samotný vysavač nestačí.

Mokré čištění je účinné

Čištění vodou má velkou výhodu oproti běžnému luxování. Jde totiž do hloubky a pomůže odstranit i usazené a odolné nečistoty. Důležité však je, aby koberec zůstal pouze vlhký, nikoli promočený, a proto se snažte použít jen přiměřené množství vody. Spíše je důležité dobře koberec vyčistit silným mýdlovým roztokem, nechat jej dobře proschnout a pak důkladně vyluxovat. Můžete použít tekutá speciální mýdla, tepovací přípravky z drogerie, které vytvoří hustou pěnu. Ta pomůže rozpustit zaschlé a usazené nečistoty a dostat je na povrch koberce, kde se dají dobře vysát.

Snažte se koberec nenamočit zbytečně moc, protože pak by došlo nejen k tomu, že bude velmi dlouho vysychat, ale hlavně bude zapáchat a může dojít k vytvoření plísní ve vláknech. Při použití jakéhokoli prostředku nejprve vyzkoušejte jeho účinky na malém kousku koberce, nejlépe tam, kde není příliš vidět, a pak teprve na zbytek koberce.

Výhody suchého čištění

V současné době mnoho lidí preferuje suchou variantu čištění, a to zejména kvůli tomu, že tak lze předejít několikahodinovému vysychání koberce, nepříjemnému zápachu, který proces vysychání doprovází, a také tomu, že mokrý koberec na několik hodin nemůžete zatížit nábytkem. V obchodech zakoupíte suché pěny, které dokážou velmi účinně absorbovat nečistoty z koberce a zároveň jsou k jeho vláknům šetrné. Tyto pěny můžete aplikovat několikrát za sebou, lokálně i celoplošně.

Nejprve koberec vyluxujte a pak na něj rozsypte rovnoměrně zakoupený čisticí prostředek. Nechte působit po dobu uvedenou v návodu (některé přípravky je třeba ještě předtím kartáčem zapracovat do koberce) a pak koberec vyluxujte.

Čisticí prostředky z vaší skříně

Skvělým prostředkem na čištění téměř čehokoli v domácnosti je jedlá soda. Pomůže vám i rozzářit barvy a navíc dobře odstraňuje nepříjemný pach. Jednoduše ji rovnoměrně rozsypte na koberec a nechte působit (alespoň několik hodin, například přes noc nebo přes víkend, pokud nebudete doma) a pak koberec dobře vyluxujte.

Proti zápachům je vhodný také ocet. Koberec dobře vyluxujte a pak ho potřete octovou vodou, ideálně v poměru 2 díly vody a 2 díly octa. Odstraníte zápach a pomůžete koberci rozzářit jeho barvu.

Na špínu a různé nečistoty se také hodí obyčejná kuchyňská sůl, kterou rozsypete na koberec a necháte asi 20 minut působit. Poté koberec důkladně vyluxujte.