Nejobtížnější částí bývá sklo dostat z trouby ven. Je to ale nutnost, jinak se nikdy nedostanete do všech zákoutí a trouba nebude dokonale čistá. U starších modelů stačí jednoduše šroubovákem vyšroubovat pár šroubků a posléze sklo vysunout drážkami ven. Modernější trouby mají na horní straně plastový kryt, který stačí vycvaknout.
Milujeme jedlou sodu! Má tolik využití. Nejenom na čistění trouby. Budete koukat:
Čím troubu umývat?
Připravte si jedlou sodu a smíchejte ji s trochou vody. Vznikne pasta, které se neubrání žádná mastnota. Naneste ji na sklo a nechte 10 minut působit. Mastnota se postupně rozpustí. Pak jen setřete troubu papírovou utěrkou a obyčejnou utěrkou nebo houbičkou doleštěte. Podobně poslouží i kypřicí prášek.
Asi vás nepřekvapí, že druhým pomocníkem je ocet. Jeho dobrou alternativou je ale třeba i citronová šťáva. Smíchejte ho opět s vodou, a to v poměru 1 : 2, víc samozřejmě vody. Naneste na sklo, ideálně pomocí rozprašovače a nechte opět působit.
Oba způsoby můžete klidně i kombinovat. Vaše trouba bude zářivější než kdy předtím!
Zdroj: ireceptar.cz