Každá správná hospodyňka má ráda pořádek a ten se neobejde bez pravidelného úklidu, ke kterému neodmyslitelně patří i vysávání. Ovšem vysávání v takovém rodinném domě nebo větším bytě je úmorná a nikdy nekončící činnost. Běžným vysavačem totiž prach sice odsajete, ale značné množství i rozvíříte. Jako ideální řešení se nabízí takzvané centrální vysavače, které prach nevíří a přefiltrovaný vzduch je vyfukován mimo obytný prostor. Navíc jsou zcela tiché a nabízí vysoký výkon a snadnou manipulaci.

Centrální vysavače jsou známy nejen v rodinných domcích, ale už se významně uplatňují i v průmyslovém sektoru, hotelích, sportovních centrech a administrativních budovách.

Dnes je již takřka každá novostavba rodinného domu vybavena rozvody pro vysávání. Centrální vysavač lze bez větších obtíží instalovat do jakéhokoli domu nebo bytu bez ohledu na jeho stáří a velikost. Obávat se není třeba ani vysokých nákladů na pořízení. Přední výrobce těchto zařízení, firma Husky, nabízí jednotky Q Air pro středně velké rodinné domy s nejlepším poměrem cena/výkon již od 13.990 Kč.

Jak centrální vysavače fungují? Oproti klasickým vysavačům zpětně vyfukujícím do prostoru prachové mikročástice, které tak znovu cirkulují ve vzduchu, centrální vysavač odstraňuje veškerý prach beze zbytku, protože veškerý vzduch je po přefiltrování vyfukován mimo obytné prostory. Tím se zbavujeme i těch nejjemnějších částic a alergenů, které běžný vysavač vyfukuje zpět do uklízeného prostoru.

Hlavní částí celého systému je sací jednotka s odlučovačem prachu, kterou si můžete nechat nainstalovat ve sklepě, garáži, dílně, sušárně, ve skříni apod. K sacímu vstupu jednotky je připojen potrubní systém, který je důmyslně rozveden tak, aby bylo vysávání pohodlné. Potrubní systém je ukončen ve speciálních zásuvkách, jejichž počet a umístění se řídí dispozičním řešením dané nemovitosti tak, aby devět metrů dlouhá hadice dosáhla všude, kde je třeba vysávat. V devíti případech z desíti však stačí jedna vysávací zásuvka na jedno patro.

V zásuvkách jsou kontakty nízkonapěťového ovládání propojeny s ovládacím modulem sací jednotky a ve chvíli, kdy do zásuvky zasunete hadici, sepne se ovládací modul, sací jednotka se uvede do chodu, a můžete začít vysávat. Na jednotce je i výfukové potrubí, kterým se odvádí přefiltrovaný vzduch ven z domu. Prostřednictvím lehké a ohebné hadice vysáváte prach a ostatní nečistoty, které jdou přes potrubní systém do sací jednotky. Zde se nečistoty a prach díky cyklónovému efektu odloučí a přes speciální filtr odchází přefiltrovaný vzduch mimo vysávaný objekt. Zajímavostí je, že prach se v potrubním systému pohybuje rychlostí až 120 kilometrů za hodinu!

Samotný provoz a údržba jsou nenáročné. V podstatě pouze jednou za čas vyprázdníte sběrnou nádobu do popelnice. Podle četnosti vysávání a podle míry znečištění to postačí zhruba jednou za čtyři měsíce. Nejnovější vysavačové jednotky Husky navíc používají tzv. IPMS (Inteligent performance monitoring system) – inteligentní systém kontroly výkonu, který průběžně kontroluje průtok vzduchu přes filtr a indikuje potřebu vyprázdnění prachového kanystru. Standardem je i LED indikace počtu provozních hodin usnadňující správné časování servisních prohlídek. Při použití speciální hadice s vypínačem osazenou LED diodou přímo v rukojeti jsou veškeré informace k dispozici uživateli při vysávání.

Centrální vysavače Husky nabízí také možnost přímého sání vody a nedělá jim potíže odsát i větší množství kapaliny v případě havárie nebo nechtěného rozlití tekutin. Tyto vysavače nesou zpravidla speciální označení. U výrobků Husky je to Wet&Dry. Většina zákazníků Husky se nakonec rozhodne pro vysavačové jednotky Wet&Dry, protože mají důmyslnější způsob filtrace umožňující, když je to třeba, proplach trubního rozvodu vodou, mají větší poloprůhlednou nádobu a stojí „jen“ o 4.500,- Kč více než stejně výkonný centrální vysavač, který je pouze pro suché sání. Novinkou jsou cenově výhodné sady příslušenství Husky, které jsou dodávány včetně vysavačových hadic, u většiny sad dokonce s vypínačem v rukojeti. V nabídce jsou sady pro suché i mokré vysávání, do garáže s 15m hadicí, aby za hezkého počasí bylo možné uklízet auto i před garáží, nebo dokonce Deluxe sada obsahuje i kvalitní rotační kartáč na koberce. Při porovnání cen jednotlivých komponentů prodávaných na trhu ušetříte desítky procent nákupem výhodných sad příslušenství Husky.

Jak vybírat centrální vysavač? Na trhu je několik výrobců centrálních vysavačů, proto se nabízí otázka, jaký centrální vysavač pořídit. Nejširší nabídku vysavačových jednotek různých výkonů a typů sání nabízí značka Husky. V České republice působí od roku 1993 a jako jediná na trhu realizuje dodávky v lokalitách svých poboček v Praze, Brně a Hradci Králové na klíč prostřednictvím svých proškolených zaměstnanců, čímž ručí za kvalitu odvedené práce. V dalších lokalitách působí proškolená distribuční a dealerská síť. Její prodejci jsou schopni nabídnout centrální vysavač do každého typu a velikosti stavby.

Novinky a chytré doplňky Unikátní a jednoduché řešení pro bezdotykové čištění a vynášení nečistot z centrálního vysavače „touchfree“ - to je jednoduché vkládání igelitových sáčků do nádoby centrálního vysavače se speciální papírovou výztuhou, zabraňující přisátí sáčku na filtr. Je použitelný u typů vysavačů HUSKY Q Whisper a u všech modelů pro suché i mokré sání označených Wet&Dry, které využívají pokrokový systém filtrace a nádobu na velký obsah nečistot. U těchto vysavačů je využíván velmi účinný cyklónový efekt čištění filtru. Nečistoty jsou odstředivou silou tlačeny směrem k obvodu nádoby a díky umístění filtru uprostřed cyklóny zůstává vzduch v okolí filtru nejčistší, zbavený většiny nečistot. Tím je zachován stálý průtok vzduchu přes filtr. Rotující vzduch kolem filtru jej navíc průběžně čistí.

Další novinkou je tlumič Quit Pro, který snižuje hladinu hluku šířenou z výdechového potrubí centrálního vysavače pod hygienický limit 50 dB, stanovený Nařízením vlády 148/2006 sb. Takové řešení zajistí, že žádný ze sousedů nepozná, kdy zrovna vysáváte. Splní i ta největší očekávání Centrální vysavače jsou skvělým pomocníkem a jejich cena není až tak velká, vezmeme-li v potaz životnost celého systému pětadvacet až třicet let a v případě značky Husky navíc i pětiletou záruku. Centrální vysavače odpovídají nejvyšším nárokům na čistotu a hygienu. Vyčistí váš byt nejjednodušším a nejpokrokovějším způsobem. Prostřednictvím pouhé zásuvky centrálního vysávání odstraníte ze svého okolí zbytky prachu, který je nebezpečný hlavně pro zdraví alergiků a astmatiků. Vytvoříte si doma hygienicky čisté obytné prostředí a domovní prach, roztoči, bakterie, pyl a jiné nečistoty budou beze zbytku odstraněny ze vzduchu, který dýcháte v místnosti. Více informací najdete na našich stránkách http://www.husky.cz/. -NEWAG-