Na pomoc při úklidu existuje nespočet chemických, ekologických a biologických přípravků, stačí jen vybírat. Ovšem pravda také je, že pro běžné čištění lze využít i přípravky, které máme obvykle doma, bez námahy a efektivně lze s nimi vyčistit a umýt, co potřebujeme, a často přitom i výrazně ušetřit. Nejdříve se podíváme do kuchyně.

Trouba jako nová

V kuchyni nás často trápí vzhled nerezových spotřebičů, zápach v lednici a velmi neoblíbené, protože namáhavé a neefektivní, bývá čištění pečicí či mikrovlnné trouby. Nejčastějším problémem pečicí trouby jsou napečené, především mastné nečistoty. Pokud nemáme troubu vybavenou samočištěním nebo alespoň pyrolytickým čištěním, odrazuje nás často právě náročnost této procedury. Ovšem aby byl úklid trouby jednoduchý, platí, že bychom ji měli umýt vždy ihned po skončení pečení a nenechávat nečistoty zapéct při dalším provozu.

Moderní pečicí trouby jsou zevnitř obloženy plechy s odolným smaltem, na němž se nečistoty neusazují v takové míře. Pak stačí po pečení vymýt mastnotu teplou vodou, do níž jsme přidali trochu sody. Soda pomůže i při čištění skleněných dvířek trouby. Při použití sody se vyplatí nechat ji chvíli působit. Čas od času také vložíme do trouby plech s vodou, případně s přídavkem citrónu – stačí i vymačkané slupky – a na půl hodiny ji zapneme na 50 °C. Pak její vnitřek setřeme vlhkým hadříkem. Hodně znečištěné dno pomůže vyčistit také sůl, kterou do trouby nasypeme a necháme při vysoké teplotě zhnědnout. Pak ji pouze vymeteme a dno vytřeme vlhkým hadříkem. Při čištění horkovzdušné trouby dáváme pozor jen na zadní stěnu, v níž jsou otvory pro ventilátor.

Nečistoty se nevyhýbají ani mikrovlnné troubě. Snadno ji vyčistíme pomocí vody a citrónu - nakrájený na plátky nebo čtvrtky ho vložíme v misce s vodou do mikrovlnné trouby a zapneme ji na nejvyšší výkon po dobu asi 5 minut. Nánosy pak stačí jen otřít.

V kuchyni i koupelně

Zcela ideálním pomocníkem při uklízení i desinfekci je v domácnosti ocet. Problémem v kuchyni i v koupelně bývají skvrny na nerezových plochách či sanitě, způsobené tvrdou vodou. Zde pomůže právě ocet, který výborně leští nerezové plochy dřezu i odkapávacích ploch a čistí usazeniny okolo baterie i na umyvadle, neboť rozpouští vodní kámen. Ocet naneseme na hadřík a plochy vyleštíme, na odolnější skvrny přiložíme vatičku napuštěnou octem a necháme působit do rána. Abychom se dostali i do všech spár kolem vodovodní baterie a v místech osazení dřezu či umyvadla, použijeme navíc i starý zubní kartáček.

Octovou vodou odstraníme také otisky prstů na nerezových i smaltovaných plochách kuchyňských spotřebičů. Ocet vyčistí i vodním kamenem zanesenou sprchovou hlavici. Octová voda pomůže vyleštit zrcadlo a oživit vzor dlaždiček.

Ocet funguje zároveň i jako desinfekce. Ocet se solí pak vybělí záchodovou mísu, zažloutlou od vodního kamene.

Foto: Příště: Tři mušketýři čistoty