Jak na kuchyňskou linku

Na lakované části kuchyňské linky ani jiného lakovaného nábytku se nehodí zásadité čisticí přípravky na podlahy. Když totiž roztok dokonale neopláchneme čistou vodou, bude působit na lak, a to se projeví změnou barvy a narušením povrchu.

Jak na bytový textil a kůži

Když kupujete textilní potahy, závěsy s protišpinivou úpravou (Scotchguard) a záclony ve specializovaném obchodě, máte o spoustu starostí méně. Nejen že odborně zaměří vaše okna, ušijí záclony a závěsy, ale poradí vhodné čisticí přípravky (podle druhu materiálu) a smluvní čistírnu, za jejíž kvalitu práce ručí. Koženkové čalounění se čistí přípravkem na bázi alkoholu a mikrovláknovou utěrkou a nakonec je nutné je impregnovat. Pravý semiš se vysává. Nesnažte se ho čistit vodou, protože vznikne skvrna.

Přesné informace o údržbě koženého nábytku poskytuje každý prodejce včetně nabídky speciálních čistidel na kůži. Víte, že před každou topnou sezónou a po ní se mají kožená křesla a pohovky (hlavně v místnosti s krbem) vyčistit mikrovláknovou utěrkou a speciálními přípravky? Pak se smyjí čistou vodou a suchá kůže se vydatně impregnuje, aby zůstala elastická a nepraskala.

Jak na dřevo

Masiv ani dýha nesnášejí vodu. K čištění se hodí přípravky na alkoholové bázi a po vysušení přijde na řadu impregnace, která je „špínoodpudivá“. Impregnační přípravek na bázi polymerů způsobuje, že dřevo je lepkavé, protože polymery zůstávají na povrchu. Kvalitnější (a dražší) je impregnace s přírodními včelími vosky, která pronikne do dřeva a opravdu chrání před špínou.

Jak na sklo

Sklo je v módě od kuchyně přes jídelnu, obývák, koupelnu. Skleněné jsou nejen vitríny, ale i stoly, dveře, sprchové kouty a šatní skříně. Na nečistoty a otisky prstů atd. je nejlepší čisticí pěna (protože nestéká), přípravek s obsahem alkoholu nebo čistá studená voda v kombinaci s utěrkou z mikrovlákna, typ Křišťál. Víte, že leptaná a hlavně pískovaná skla se myjí obtížněji? Proto se používá speciální pěna a suché sklo se impregnuje.

Jak na kámen

Umělý se běžně používá na pracovní kuchyňskou desku dobře čistí přípravky s alkoholem. Horší je to s přírodním kamenem, protože je nasákavý (hlavně pískovec a vápenec). Jeho úhlavní nepřátelé jsou přírodní barviva z borůvek, červené řepy, vína atd. Stačí kapka a vznikne skvrna, která se obtížně odstraňuje. Přírodní kámen reaguje na chemikálie, takže na skvrny nezabírají pokusy „Malý chemik“, ale poškozené místo se musí přebrousit. Přírodní kámen potřebuje především prevenci – impregnovat!

Jak na plast

I když se říká, že vydrží všechno (s výjimkou lžiček z NDR), má své limity. Plastový nábytek je snadno omyvatelný, ale nesmí se použít čistidla s brusnými částicemi, protože ho poškrábají. Plast neumývejte v roztoku s jarem: pokryje nábytek matným filmem, který se špatně smývá. Kvalitní (a drahý) lesklý plastový nábytek se má po umytí osušit a impregnovat polišem s polymerovými vosky!

Jak na okna

Skleněné části se nejsnáz myjí čistou studenou vodou bez přísad: 1. mokrou utěrkou se setře hrubá nečistota; 2. přebytečná voda se stáhne stěrkou 3. okno se dočistí jemnou utěrkou Křišťál, případně přípravkem s obsahem alkoholu.

Okenní rámy se musí udržovat podle materiálu: Hliníková okna vyžadují nejmenší údržbu: promazat kování (olejem na kola a šicí stroje), očistit těsnění (když je špinavé, mohlo by se okno přilepit k rámu).

Plastová okna: 1x ročně promazat kování a očistit těsnění. K mytí rámů nepoužívejte přípravky s abrazivy, benzin, ředidla, rozpouštědla, vyvíječe páry ani silně alkalické prostředky. Dřevěná okna: umýt těsnění, vyčistit kování bez porušení antikorozní vrstvy, promazat je. Je nutné aspoň 1x ročně prohlédnout rám a případné prasklinky laku ošetřit olejíčkem. Když se mírně poškodí povrch nátěru, místo se má vyčistit, mírně zabrousit brusnou houbičkou nebo papírem zrnitosti 280, důkladně zbavit prachu a natřít lazurou (doporučují se 2 až 3 nátěry minimálně po 30 minutách při teplotě od +5 °C do +20 °C).

Jak na podlahu

Na suchou údržbu všech podlah v domě je nejlepší vysavač, klasický nebo lépe centrální, který nevíří prach v místnosti a nemusí se za sebou tahat ani přenášet. Kvalitu vysávání zvýší přídavná vybavení (štěrbinové hubice a různé typy kartáčů včetně rotačních), kterými se snadněji odstraní prach z nábytku, parapetů i oken, knih, obrazů, záclon, závěsů a čalounění, pokojových rostlin, radiátorů, okenních žaluzií.

Vyluxovanou či zametenou podlahu setřeme studenou nebo vlažnou vodou s přípravkem na konkrétní krytinu. Jaký, to vám nejlépe poradí v prodejně, kde jste ji koupili. Na mytí podlah se nehodí Jar, přípravky na bázi tekutých písků (abrasiv), Savo. Víte, že nedřevěným podlahám - linoleu, marmoleu, Novilonu, PVC, korku atd. - prospěje, když je občas vytřeme čistou vodou, protože kromě špíny se setře i film nanesených chemikálií?

Jak na koberec

Hladké i chlupaté koberce magicky přitahují skvrny od kávy, vína, čaje, čokolády… Prozřetelnou hospodyni to nezaskočí, protože zároveň s koupí koberce pořídila sadu speciálních čisticích přípravků, a to včetně impregnace. Každý kusový koberec má čas od času projít čistírnou, kde ho zbaví i hluboko zažrané špíny a opatří impregnací proti molům, případně protišpinivou úpravou. Nečistěte kusový koberec podomácku mokrou cestou! Prach hluboko vevnitř se ve styku s vodou změní v bláto. Jestli ho stůj co stůj chcete čistit zamokra, musí opravdu pořádně vyschnout, jinak se objeví černá plíseň. Víte, že koberec se nemá vysávat hvězdicovitým pohybem od sebe - k sobě? Efektivnější je vysávat proti chlupu a sací hubici pouze přitahovat (položit co nejdál od sebe - přitáhnout).

-Marie Krausová, Dům a zahrada 4/2011- Foto: www.thinkstock.cz