Jen málokdo asi miluje úklid, nicméně většina z nás se mu věnuje víceméně pravidelně, neboť chápeme jeho nezbytnost. Výhodou je stále více strojů a přístrojů, které ho zjednoduší. Když pomineme všechny každodenně mnohokrát použité houbičky s 3D povrchem nebo sady utěrek z mikrovlákna, nejčastěji pak bereme do ruky jistě nejrůznější mopy. Jejich kvalita má velký vliv na kvalitu úklidu i na čas, který mu věnujeme. Novinkou je v tomto sortimentu multifunkční mop se zabudovaným sprejem. Stačí mop jen vzít, naplnit zásobník tekutým čisticím prostředkem a vytřít. Bez kbelíku i bez vody je podlaha čistá během pár minut, manipulace je snadná a rychlá. Využití najde tedy většinou při denním stírání podlahy v kuchyni, koupelně či chodbě.

Roboti k našim službám

K dalším každodenním pomocníkům patří akumulátorové vysavače a zametače, které se uplatní při úklidu frekventovaných místností - kuchyní, chodeb či obývacích pokojů, tehdy, když je třeba uklidit nejrůznější nečistoty, ale je zbytečné vytahovat vysavač. Těmito přístroji lze zametat koberce i tvrdé plochy, doba práce na jedno nabití se pohybuje od 30 do 50 minut, díky nízké hmotnosti se s nimi snadno manipuluje, vymetou nečistoty i pod nábytkem. Na trhu jsou již i bezsáčkové modely, které pracují na principu cyklónického oddělení prachu od proudu vzduchu a jeho lapání do speciální nádobky.

Do skupiny malých elektrických akumulátorových přístrojů patří i stále oblíbenější robotické vysavače, které uklidí všechny nečistoty zcela samy, bez naší asistence. Díky kvalitnímu filtračnímu zařízení a UV záření vysávají i drobné částečky prachu a ničí bakterie, i kvůli tomu je proto ocení alergici, rodiny s malými dětmi a lidé s dýchacími potížemi.

Jinou variantou tohoto systému je RoboMop, který využívá k čištění utěrku, upevněnou na spodní straně čisticího rámu. Při pohybu rámu vzniká na spodní části utěrky elektrostatický náboj, který přitahuje prachové částice. Elektromotor je ukrytý uvnitř pohonné koule bez otvorů, nedochází proto k víření prachu. Díky unikátní technologii je RoboMop schopen uklidit i prostory podél zdí, pod nábytkem a v rozích.

Výkon a preciznost

Pro větší úklid už je nutné použít klasický vysavač nebo lépe takzvaný vysokotlaký čistič (jinak wapka či vapka), který zbaví domácnost i velmi odolných nečistot. Rychle vyčistí velké plochy, dostane se i do špatně dostupných míst, je výkonnější než běžný vysavač, ale menší než technický vysavač. Je možné ho použít nejen v bytě či domě, ale i v garáži, sklepě a technických místnostech. Je vybaven sadou nástavců pro mokré i suché vysávání.

Velmi účinným pomocníkem při domácím úklidu je centrální vysavač. S jeho instalací musíme počítat již při stavbě či rekonstrukci domu, ale pokud se pro něj rozhodneme, jistě nebudeme litovat. Výhodou je v podstatě bezhlučný provoz - tělo vysavače je umístěno mimo obytný prostor. S tím souvisí i hygiena provozu - jsou vybaveny samočisticím filtračním systémem s cyklónovým prouděním vzduchu, filtr zachytí částice o velikosti až 0,1 mikronu, a to včetně bakterií, vlhkosti i alergenů. Na trhu jsou varianty s vnitřním nebo vnějším výfukem vzduchu.