Chcete, aby vaše koupelna zářila, ale nejste příznivci drahých čističů a chemických prostředků? Pak byste měli sáhnout po vyzkoušených přírodních čističích. Jejich obrovskou výhodou (samozřejmě krom nízké ceny) je fakt, že většinu z nich už máte pravděpodobně doma!

Pojďme si představit ty nejčastěji užívané pomocníky pro dokonale uklizenou domácnost. Jedná se o citronovou šťávu, ocet, sůl a sodu.


ČTĚTE TAKÉ:

Citronová šťáva čistí a příjemně voní

Šťáva z citronu, která obsahuje kyselinu citronovou, je známá svým dezinfekčním a antibakteriálním účinkem. Na úklid koupelny se proto hodí perfektně. Klasické skvrny od vodního kamene, které se nejčastěji tvoří na umyvadlech a vanách, vyčistíte citronovou šťávou velice snadno. Na opravdu zažrané nečistoty můžete vyzkoušet citronovou šťávu smíchanou s trochou jedlé sody a octa. Touto směsí (či pastou) se vám podaří odstranit i zažloutlé nečistoty ve sprše nebo v umyvadle.

Ocet jako univerzální čistič

Také ocet má dezinfekční účinky, a pro úklid domácnosti se tak řadí mezi nejuniverzálnější pomocníky. Smícháte-li bílý ocet s vodou, odstraníte s ním i zašlé skvrny od rzi. Zředěný ocet stačí nastříkat do vany či umyvadla, nechat 15 až 30 minut působit, opláchnout a vysušit. Pasta z octa a sody vám zase pomůže odstranit špínu ze spár mezi dlaždičkami. Ocet můžete v koupelně využít ještě jedním způsobem - můžete jím nahradit aviváž. Ocet totiž dobře změkčuje a dokáže vybělit například zašedlé záclony.

Sůl nad zlato i v koupelně

Mezi další nepostradatelné přírodní čističe se zařadila také obyčejná sůl. Když ji smícháte s citronovou šťávou nebo s octem, snadno tím při úklidu nahradíte chemické čističe. V koupelně vám dobře poslouží při odstraňování nejhorších skvrn ze všech keramických povrchů. Lžička soli rozpuštěná v horké vodě vám také usnadní čištění skleněných nádobek, zašpiněných třeba zubní pastou.

Soda, bojovník s vodním kamenem

Jedlá soda dobře působí společně s citronovou nebo octovou šťávou. Můžete ji samozřejmě použít také samotnou. Výborně se hodí na odstraňování vodního kamene a navíc dobře pohlcuje pachy.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com