Jde o to, že čtenář by chtěl instalovat tepelné čerpadlo, ovšem k víkendovému domu. Bojí se o to, aby mu technologii, která stojí několik desítek tisíc, nikdo neukradl. Má ale nevyužívanou nezateplenou půdu. To by pro něj mohla být schůdná cesta, kdy by ochránil venkovní jednotku. Ovšem… Co na to Ing. Marek Bláha, jednatel IVT Tepelná čerpadla?


Dotaz čtenáře:

Lze umístit venkovní jednotku tepelného čerpadla vzduch-voda na nevyužívanou půdu? Obytné místnosti jsou zatepleny ve stropě, štíty jsou z klasických palubek, takže prostor značně větrá. Pokud bych vyřešil odvod kondenzátu a omezení vibrací, skýtalo by to výhody v nezatížení jednotky povětrnostními podmínkami a větší bezpečnosti proti krádeži a rozbití. Také by to vypadalo výrazně lépe.


Odpověď:

Venkovní jednotku tepelného čerpadla není možné umístit do vnitřních prostor bez dostatečného přívodu venkovního vzduchu, protože by došlo k vychlazení tohoto prostoru. Jedinou možností je zajistit přívod a odvod vzduchu tak, aby nedocházelo k promíchávání přiváděného a již vychlazeného vzduchu. To není úplně jednoduché, protože tepelné čerpadlo spotřebuje 3 000 až 8 000 m³ vzduchu za hodinu a otvory ve střeše (případně vzduchotechnické potrubí) tak musí být poměrně velké.