Chladničky jsou dnes tak běžnou součástí našich domácností, že si uskladňování potravin bez nich ani nedokážeme představit. O něco horší je to však s vědomostmi o tom, jak chladničku správně používat.

Navykli jsme si do ledničky odkládat skoro všechno, a přitom nepřehledně mícháme staré potraviny s čerstvými. Mezi potraviny, které často končí v chladničce, i když to nepotřebují, patří např. exotické ovoce, rajčata, fazolové lusky, okurky, dokonce i chléb. V případě pečiva se uskladněním v chladničce jeho trvanlivost dokonce zkracuje a i kvalita exotického ovoce se působením chladu může snižovat. Do ledničky nepatří ani ovoce a zelenina, která potřebuje dozrát.

Osvojte si správný systém ukládání!

Teplota uvnitř chladničky závisí i od teploty okolí, proto je třeba v létě anebo ve vytápěné místnosti nastavit ji na nižší teplotu. Teplota však nemá klesnout na minusové hodnoty, protože by uskladněné potraviny částečně zmrzly a znehodnotily se. Při užívání chladničky je vhodné osvojit si, že čerstvé potraviny patří do zadní části chladničky před ty, které jsou už v chladničce uložené. Tak se dosáhne toho, že většina potravin je spotřebovaná před uplynutím doby trvanlivosti a jen velmi málo potravin je potom třeba vyhodit. Pro správné chlazení je nutná cirkulace vzduchu, proto chladnička nemá být přeplněná a mezi jednotlivými uloženými potravinami by měly zůstat mezery. Účinnost chlazení snižuje i námraza, proto jsou moderní chladničky vybavené funkcí no frost, která automaticky předchází vzniku námrazy. Vařená jídla je třeba ukládat do lednice až po jejich vychladnutí na pokojovou teplotu.

Každá část lednice patří jiným potravinám

Každá lednička má různé teplotní zóny. Optimální teplota okolo 4 - 5 °C je přitom na střední polici. Tato část by měla být vyhrazena na skladování mléka, mléčných výrobků, masových výrobků a vajíček. Horní police s teplotou do 8 °C patří čerstvým potravinám, otevřeným balením a hotovým vařeným jídlům. Mohou tu být uložené například i moučníky a obložené chlebíčky, samozřejmě všechno v uzavřených obalech, kvůli izolaci pachů. Nejnižší teplota +2 °C je v nejnižší polici nad zásuvkou na ukládání zeleniny. V ní se má uskladňovat čerstvé maso a ryby. V zásuvce na dně chladničky, která je určena pro ovoce a zeleninu, je teplota do 10 °C. Poličky ve dveřích jsou pak nejteplejším místem chladničky (10 - 15 °C) a jsou určené pro produkty, které vyžadují jen velmi mírné chlazení, především tedy pro nápoje, hořčici, máslo a další produkty.

Doba skladování potravin v chladničce:

  • Syrové ryby anebo mleté syrové maso = 1 den
  • Syrové maso = 1 - 2 dny
  • Houby, jahody, maliny, paprika = 2 dny
  • Drůbeží syrové maso, pečené maso, mléko, otevřená ovocná konzerva = 3 dny
  • Tavený sýr, tvaroh = 4 dny
  • Máslo, tvrdé sýry, vajíčka, kořenová zelenina, rajčata = 7 dní

-pan- Foto: www.thinkstock.cz