Před lety šlo o designový výkřik, ale netrvalo dlouho a z trendu se stala stálice. Dnes se umyvadla na desku instalují naprosto běžně. Líbí se vám tohle řešení?

První kolo: jaké umyvadlo

Umyvadlo na desku se vybírá podobně jako závěsné v tom smyslu, že také řešíte tvar, rozměry a materiál. Nejčastěji se používá keramika a litý mramor, ten je ještě tvarově variabilnější (lze s ním vytvořit i ostré linie). Ovšem kdo chce umyvadlo z kamene nebo třeba skla, je to jeho volba. Ve výsledku je podstatné to, aby deska unesla jeho váhu.

Druhé kolo: vybíráme desku

Deska může být vyrobená z masivu, z materiálu na bázi dřeva s povrchovou úpravou, z umělého mramoru, přírodního kamene, z HPL laminátu, obložená keramikou… Máte řadu možností. Podle zvoleného materiálu se zajímejte o impregnaci včetně hloubkové a správně aplikované hrany, aby vlhkost nepronikala dovnitř. Spoj mezi deskou a umyvadlem lze utěsnit silikonem.


Třetí kolo: délka na míru

Podumyvadlová deska nabízí nepřekonatelnou výhodu v přizpůsobení se danému prostoru do délky s přesností na milimetr. Nevzniká takzvaně hluché místo, třeba i jen pár centimetrů, jež jinak nevyužijete. Standardní rozměry podumyvadlových skříněk toto vždy neumožňují. Dalším plus je vzniklý odkládací prostor kolem umyvadla.

Čtvrté kolo: konzole nebo i nábytek navíc

Konzole držící desku můžou být téměř skryté pod ní, nebo přiznané, kdy díky svým tvarům současně nahradí háčky na ručníky. Deska nemusí zůstat sama, pod ní se dá s odstupem potřebným pro odpad připevnit doplňková skříňka. A prostor mezi deskou a skříňkou bude suplovat otevřenou polici. Nebo může být skříňka u delší desky napojená jen z jedné strany.

Páté kolo: a co baterie

Umyvadlo určené k instalaci na desku běžně nemá otvor pro vodovodní baterii, ta se umísťuje v jeho blízkosti. Nejčastěji se situuje za něj, případně z bočních stran, ale může být i podomítková. Přiznaná baterie musí být dostatečně vysoká, změřte také délku výtokového ramínka. Aby proud vody směroval ideálně rovnou k odtoku umyvadla, pak se voda nebude zbytečně rozstřikovat kolem.
Současně se prodávají umyvadla, která se dají instalovat jak na desku, tak zavěšením na zeď; mají otvor pro baterii.

Na závěr jedno minus

Kdysi se umyvadlům instalovaným na desku vytýkalo, že jsou náročnější na údržbu kvůli nečistotám a vlhkosti, které se drží hlavně v linii mezi deskou a umyvadlem. Což platí stále. Pomůže vhodný tvar umyvadla (boční stěny umyvadla kolmo k desce svírají větší úhel než stěny se zešikmením) a údržba po každém použití, vodu a nečistoty stírejte hned.

Zdroj: Ravak, Hornbach