Vyspělá technologie výroby dovoluje vyrábět umyvadla s nejrůznějšími tvary a z rozmanitých materiálů. Najdeme typy s odkládací plochou na jedné nebo obou stranách, rohové provedení s mělkým či hlubokým mycím prostorem. K výrobě se nejčastěji využívá glazovaná keramika, oblibě se těší i přírodní a umělé kameny, sklo i nerez. Výběr se řídí prostorovými možnostmi, důležitá je i estetická stránka a samozřejmě finanční možnosti.

Velká koupelna

Využívá-li koupelnu více lidí a máme-li k dispozici dostatečně velkou místnost, pak bychom měli instalovat dvě umyvadla. Jednou z možností je dvojumyvadlo. Při jeho volbě budeme ale opatrní. Nabízeny jsou totiž modely s šíří menší než 130 cm, které ovšem nemusejí splňovat vysněný komfort. Uživatelé se u nich mohou tlačit. Ideální jsou modely s šíří 155 cm a víc, jejichž součástí je také dostatečně velká odkládací plocha. Některé typy navíc nemají osu umyvadla kolmo k čelní stěně, ale mírně vykloněnou do strany. Díky tomu jsou pak uživatelé k sobě lehce natočení, takže si nepřekážejí. V mnoha případech je však vhodnější instalovat dvě umyvadla vedle sebe.

Přemýšlejte:

  • údržba skla či nerezu je náročnější, budete mít čas se o materiál starat tak, aby umyvadlo působilo vždy pěkně?
  • nebude praktičtější pořídit si místo dvojumyvadla dvě umyvadla vedle sebe?
  • budete mít dostatek úložného prostoru, zvolíte-li subtilní provedení?

Malá koupelna

Přestože v menších místnostech bojujeme s každým centimetrem, i sem si můžeme dopřát docela komfortní umyvadlo. Můžeme si pořídit model široký 50-55 cm a s prostorovou hloubkou 42 - 45 cm, popřípadě do zcela malých místností můžeme zvolit typ s hloubkou 38 - 40 cm. Hodit se může i rohové provedení s délkou strany 30 - 35 cm.

Stručný přehled

Kromě volně stojících umyvadel můžeme vybírat z typů určených k posazení na desku nebo takzvaných zapuštěných modelů. U subtilních provedení se sifon nezakrývá. Má totiž také elegantní tvary a výsledný dojem je působivý. Pod mycí plochu jsou navrhovány odkládací police, popřípadě úložná skříňka, která však sifon kryje podobně jako keramické sloupy, které jsou zejména v posledních letech nahrazovány polosloupy.

Nezapomeňte:

  • zkontrolovat, zda u keramického umyvadla není glazura poškozena
  • zda odpovídá tvar a rozměr prostoru, kde bude sloužit
  • zkontrolovat i další příslušenství (kryt sifonu, police, držák, skříňka ad.)

Téměř bezúdržbová umyvadla

Abychom maximálně dodržovali dostatečnou hygienu koupelnového prostoru, je důležité, abychom umyvadlo mohli snadno čistit. K snadné údržbě napomáhá tvar. Ideální jsou rovná umyvadla bez zbytečných záhybů a lehce udržovatelný materiál. Je běžné, že výrobci keramických umyvadel nabízejí i speciální povrchovou úpravu svých produktů (každá společnost ji vede pod vlastním názvem, viz blok), která zabraňuje usazování nečistot, a tím napomáhá snadnějšímu čistění.

Výběr z povrchových úprav zabraňujících usazování nečistot, vodního kamene a bakterií:
  • KeraTec - keramická glazura vypalovaná při 1.200 °C, výsledkem je extrémně hladký a lesklý povrch, KERAMAG
  • Reflex Kolo - povrchová úprava nanášená při teplotě 300 °C, tehdy dokonale vyrovnává mikropóry glazury, k povrchu přilne a chrání ho, KOLO
  • Wondergliss - povrchová úprava, při níž mikroskopické částečky zcela vyplňují nerovnost povrchu keramické glazury, LAUFEN
  • MaxiClean - molekulární struktura keramického kusu je za pomoci povrchové úpravy speciálně modifikována a stává se hladší a voděodpudivou, ROCA
  • Ideal Plus – ochranná vrstva zabezpečující nízkou energii povrchu, IDEAL STANDARD

Baterie - potřebná společnice

Většina umyvadel se napouští pomocí stojánkové baterie, jejíž součástí je také páčka ovládající výpusť. Podle druhu - jednootvorová či tříotvorová - pak volíme typ, který musí mít už z výroby připravené otvory pro její instalaci. Použít můžeme i nástěnné provedení, které se instaluje pod omítku nebo na obklad.

Přestože si i k umyvadlu můžeme pořídit termostatické provedení, nejčastěji se používají pákové modely, do stylových koupelen se hodí klasické provedení s kohoutky.

-zal-Foto: Hansa, KOLO