Setkáte se s více doporučovanými rozměry. Některých se vyplatí držet, jiné lze přizpůsobit vaší koupelně. A hlavně vám. Rozdíl je ale mezi rozměry samotného umyvadla a pak těmi ostatními.

Jak vysvětlit malým dětem, odkud se bere voda, která pak teče u vás doma, a kam zase míří? Třeba pohádkou:

Zdroj: Youtube

Pro jednoho

Za běžnou klasiku se považuje umyvadlo asi 50 až 65 cm na šířku a zhruba 45 až 50 cm do hloubky. Zásadní je, abyste si umyli ruce, chrup nebo opláchli obličej, aniž byste následně museli likvidovat malou potopu kolem umyvadla. Něco jiného jsou malá umývátka na toaletě, tam se rozměry zmenšují.

Dva současně

Prostorné koupelny unesou velká umyvadla, otázkou ovšem je, zda je skutečně využijete. Víc se vám vyplatí myslet na vhodné odkládací plochy. Nebo na dvě umyvadla poblíž sebe či na dvojumyvadlo. Právě u něj doporučujeme tento test: postavte se k němu s partnerem a imitujte mytí a pohyb při hygieně, opravdu se vedle sebe vejdete? Nepsané pravidlo zní, že pak byste měli mít k dispozici asi 120 cm na šířku či i více (vize: 50 cm na jednu osobu a po 10 cm mezi vámi plus na obou krajích).

Jak vysoko od podlahy

Od podlahy se uvádí jako optimální vzdálenost 80 až 85 cm k horní hraně umyvadla, což je něco jako zlatá střední cesta. Lidé menšího vzrůstu tuto instalační výšku sníží, čahouni zase musí přidat. Pokud neplánujete samostatné umyvadlo pro děti, kupte jim k umyvadlu stoličku s protiskluzovým povrchem. Na co se ještě zaměřit při volbě správné instalační výšky? Zjistíte zde.

A co okolní prostor?

Před umyvadlem ponechte 60 cm či více. Ale v malých koupelnách to nejde dodržet vždy. Pak se může hodit umyvadlo asymetrického tvaru, které částečně přesahuje vanu, aniž by omezilo pohyb koupajícího člověka. A přitom se u něj v pohodě umyjete. Je super mít nádherné moderní umyvadlo, ovšem ještě lepší bude, když vám skutečně dobře poslouží.

Více se dozvíte v časopisu Dům & Zahrada v čísle 5/2023, které vychází už 18. 4.