Vždycky nás potěší, když vám můžeme představit něco výjimečného, a masožravka láčkovka stydlivá (Nepenthes pudica) je opravdu unikát. Na Borneu ji objevili naši vědci a právě teď je poprvé k vidění v rámci výstavy Živé pasti. Olomoucké sbírkové skleníky jsou tudíž první na světě, kde můžete tuhle raritu obdivovat. Nepropásněte ji, výstava trvá do neděle.

Autorkou výstavy je zkušená pěstitelka masožravek Markéta Aubrechtová.

Zdroj: Youtube

Ostrov Borneo se nachází mezi Indickým a Tichým oceánem, takže si nemyslíme, že sem běžně jezdíte na dovolenou. Proto je vystavená láčkovka stydlivá opravdovou raritou, naši vědci mají zatím jen dvě láčkovky a jednu z nich můžete vidět. Utajenou masožravku objevili a popsali naši odborníci Ľuboš Majeský a Martin Dančák. „Svému odhalení dlouho unikala nejspíše nejen díky tomu, že žije v těžce přístupných lokalitách, ale i proto, že jako jediná láčkovka tvoří nečekaně své pasti i pod zemí,“ říká Pavel Souček, vedoucí sbírkových skleníků na Výstavišti Flora Olomouc.

Kromě této rarity samozřejmě můžete obdivovat celou řadu dalších masožravek, a kdo se o nich chce dozvědět více, tomu doporučujeme cestopisnou přednášku zkušené pěstitelky Markéty Aubrechtové, která se nedávno vrátila z Bornea a Filipín.

Zdroj: Flora Olomouc