Svoje víkendové zázemí navrhl tak chytře, že s tímto projektem zvítězil v soutěži Interiér roku 2021 v kategorii Novostavba.

Genius loci

Novostavba se nachází v jedné sklepní uličce jihomoravské obce Bukovany. Původní záměr byl ale jiný, na malém svažitém pozemku o ploše 235 m² stál starší dům, u něhož se zvažovala rekonstrukce. Po zjištění skutečného stavu architekt tuhle myšlenku zavrhl a vyprojektoval novostavbu na 98 m². Pro sebe, manželku a také pro syna, který přišel na svět v době realizace. A rovněž i pro jiné lidi, protože rodina ji také pronajímá.

Nový téměř jako starý

Objekt se skládá z více částí, na zděnou stavbu navazuje prosklené přízemí a dřevostavba. Domek, který tu původně stával, byl cihlový, zděná část na něj odkazuje tvarem i materiálem (pálené cihlové bloky, střecha z pálených neglazovaných tašek).

Přízemí se částečně otevřelo do krovu, kde je ložnice, nad koupelnou a toaletou se nachází druhé zázemí pro spaní. A všude je dřevo, použilo se jak na okenní rámy tvarem i rozměry kopírující původní okna, tak na podlahu z kartáčovaného olejovaného smrku, ze stejného dřeva jsou i postele. Čistotu prostoru zdůrazňuje osvětlení navržené architektem, zhotovené z duralu a skla. Obdobná svítidla, jen o něco menší, visí v navazujícím objektu.

Dostavba místo chlívků

Po zbourání starých kozích chlívků se uvolnilo místo pro moderně řešenou přízemní dostavbu. Ocelová konstrukce je zepředu velkoryse prosklená, právě tudy se do domu vstupuje a funguje jako hlavní obytný prostor. Na ni navazuje menší dřevostavba se saunou s odpočívárnou a bazénkem.

Interiér roku

Interiér roku
Soutěž Interiér roku, kterou pořádá Institut bytového designu, každoročně oceňuje výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Časopis a webové stránky DŮM&ZAHRADA jsou mediálním partnerem soutěže. S vítězi kategorií, finalisty i nejzajímavějšími soutěžícími proto postupně čtenáře seznamujeme také na našich internetových stránkách www.dumazahrada.cz.

Všechno spolu ladí

Zádveří nehledejte, záměrně tu není, přesto je vstup do multifunkčního obýváku komfortní i v zimě. Je jasně členěný na odpočinkovou zónu, jídelnu i kuchyni, kterou doplňuje další netradičně řešené relaxační místo.

„Krb s cihelnou pecí je parafrází na staré kachlové pece v chalupách. A protože krb by pec nevyhřál, natáhlo se na ni podlahové vytápění,“ vysvětluje autor návrhu. Doplňuje ji ocelová lavice, přičemž krb a pec jsou opatřené stěrkou, ladící se štukovými kletovanými stěnami i betonovou podlahou. Ze strany pece se vestavěla lednice, myčka a vinotéka, naproti se umístila kuchyňská linka, nad níž visí police z ocele vyrobená na zakázku. Na míru je řešený i dřevěný jídelní stůl.

Stálo to za to

O strastech stavby by každý autor jistě dokázal mluvit hodiny, navíc v tomto případě architekt nejen projektoval (asi půl roku), ale také přikládal ruce k dílu. Realizace trvala dva roky, hrubou stavbu zajistila firma, zbytek se řešil svépomocí. „Složitý byl přístup stavební techniky do úzké uličky a také prudký svah, do kterého je dům zaříznutý. Zabrat nám dal rovněž povalový strop v dostavbě. Ruční tesání je práce krásná, ale náročná a zdlouhavá,“ vzpomíná.

Výsledek je však unikátní díky propojení technologií a řešení odkazujícímu na dobu minulou s čistě moderními prvky. A splňuje to, co architekt s manželkou chtěli. Co nejmenší, zato krásný dům na víkendy. Nic víc, nic míň.

Tento

Tento článek jste si mohli nalézt v časopisu Dům&Zahrada 9/2022.