Doba, kdy úpal a úžeh patřily výhradně k létu, je patrně za námi. Nevyzpytatelné počasí opět může přinést další horké dny. Naučte se jednou provždy rozlišovat, co je co, pak se proti úpalu a úžehu dokážete účinně bránit.

Úpal: přehřátí i bez slunce

Když se organismus přehřeje a jeho termoregulace selže, „vyrobí“ si úpal. Prakticky to znamená, že ani nemusíte pobývat na slunci, stačí se déle nacházet v prostředí, kde je moc teplo, dusno, špatně proudí vzduch a třeba i vlhko. Typicky jde o jízdu autem či jiným dopravním prostředkem bez klimatizace nebo o pobyt v místě, kde je natěsnáno více lidí. Když k tomu málo pijete, máte na úpal zaděláno raz dva.

Shrnuto: problém vyvolá delší pobyt v horku a nedostatek tekutin.

Projevy a první pomoc

Mezi hlavní příznaky patří nevolnost, únava, zrychlený tep i dech, můžou se objevit bolesti hlavy, pocit na zvracení, zmatenost. Horečka kolem 38 °C není výjimkou. Čtyřicítky a křeče jsou už signálem, že postižený potřebuje lékařskou pomoc (nečekejte, až upadne do bezvědomí, což se rovněž může přihodit).

Co dělat: Pomáhá postupné ochlazování, tedy přesun do chladnějšího prostředí, kde je čerstvý vzduch, klimatizace nebo větrák. Postiženému uleví sprchování vlažnou vodou, a když to není možné, pak otírání rukou, nohou a hlavy mokrou žínkou. Také si může dát nohy do lavoru s vlažnou až chladnou vodou. Současně má pomalu popíjet tekutiny, doporučují se minerálky, iontové nápoje, případně oslazené bylinné čaje. Minerály a glukózu doplní i rehydratační roztok, pokud ho máte po ruce. Ale v nouzi postačí i vlažná voda se solí.

Uleví také pohodlná pozice a uvolněný nebo svlečený oděv.

Úžeh: příliš mnoho slunce

Zatímco úpal podporuje okolní teplota ohřívající tělo, u úžehu jde o přímé působení slunečního záření na hlavu, které podráždí mozek a mozkové blány. Lidově řečeno si hlavu „upečete“, když jste na slunci dlouho a nemáte klobouk nebo kšiltovku. Přitom by stačilo používat letní pokrývku hlavy a také se aspoň čas od času schovat do stínu.
Shrnuto: problém vyvolá delší pobyt na slunci a nechráněná hlava.

Projevy a první pomoc

Příznaky jsou obdobné jako u úpalu. Rozdíl je však v tom, že se můžou dostavit s časovým odstupem, také teplota zpravidla nestoupá tak vysoko, únava je výraznější, někdy se přidává ztuhnutí šíje, o spálení kůže nemluvě.

Co dělat: Opět je klíčové přesunutí do chladnějšího prostředí, kde se větrá, dále omývání vlažnou vodou, zejména hlavy, přikládání obkladů. Postižený potřebuje uvolnit oblečení a pohodlnou pozici vsedě nebo vleže. Samozřejmě rovněž v tomto případě má postupně doplňovat tekutiny viz výše (pomalu po doušcích nebo po lžičkách). Pokud se dotyčný také spálil, natřete mu pokožku přípravkem s obsahem D-panthenolu.

Hodí se vědět

Zlepšit termoregulační schopnost organismu pomáhá i saunování, které se dnes doporučuje podstupovat také v létě. Mimo jiné právě proto, že pak budete lépe snášet vedra.

Zdroj: LekarnaHartmann.cz, Mojezdravi.cz