Sklo má v kuchyni své stálé místo odjakživa. S novými technologiemi a úpravami se však už nemusíme omezovat pouze na talíře, sklenky a různé doplňky. Sklo se v kuchyni stále více používá i jako jeden z konstrukčních materiálů. Skleněné prvky vnáší do interiéru přirozenou eleganci, světlo a lehkost. Prosklená dvířka skříněk Již klasikou jsou v kuchyni prosklená dvířka horních skříněk linky, částečně pro odlehčení horní řady kuchyňského nábytku, ale především pro zvýšení estetického dojmu, neboť když zvolíme čiré sklo, vyniknou zde skleničky, kávové soupravy nebo drobnosti po babičce, které nemusí být starožitnostmi, ale mají pro nás osobní cenu. Tyto prosklené skříňky mohou být částečnou alternativou dřívějších skleníků, kde bývaly vystaveny nejcennější kousky. Dvířka mohou mít dřevěný rám a v něm zasazené sklo, zajímavá je však i celoskleněná varianta, kdy je sklo uchyceno přímo do pantů. Dřívějším skleníkům se můžeme přiblížit ještě víc, jestliže necháme také prosklené boky skříněk. Pokud budeme do skříňky dávat běžné talíře či hrnky a chceme ji pouze odlehčit ve hmotě, použijeme sklo průsvitné, tedy pískované nebo matné, další možností jsou skleněné vitráže. Celkový dojem zvýší uvnitř zabudované světlo.

Skleněné police Skleněnými policemi můžeme v kuchyni vybavit horní skříňky, ovšem pouze za předpokladu, že mají prosklená dvířka, neboť jen tak má použití skla efekt. Můžeme je však použít i samostatně a umístit je přímo na zeď buď do speciálních čelistí, nebo na nerezové tyčky upevněné do zdi. Do skříněk používáme většinou sklo o tloušťce okolo čtyř milimetrů, na volné poličky můžeme zvolit sklo tenčí. Mohou být také mělčí než samotné skříňky. V každém případě je třeba pod tyto police vložit gumou nebo silikonem opatřené podpěrky.

Jídelní stůl Častým kusem nábytku ze skla je v kuchyni či jídelně jídelní stůl. Na úvod je však třeba předeslat, že je nutné dobře zvážit, zda nám bude vyhovovat tento tvrdý, křehký a chladný materiál, neboť ne každému je příjemný nejen kontakt s ním, ale také manipulace s hrnky, talíři a skleničkami na něm. Tento problém sice můžeme řešit prostíráním, ovšem to pak použití skla ztrácí částečně smysl. Nevhodný je tento materiál také tam, kde jsou malé děti, neboť i kvalitně opracované sklo může pro malé dítě znamenat nebezpečí. Jestliže pro nás výše uvedená rizika neplatí, můžeme vybírat z různých typů stolů oválných, kulatých či hranatých nebo dokonce i abstraktních tvarů, s různou tloušťkou skla a nejrůznějších konstrukcí.

Pokud zvolíme volnou skleněnou desku, musí být sklo dostatečně silné, aby se ve větší ploše neprohýbalo. Deska může být také zapuštěna v ocelovém rámu, který má i při relativně malém průřezu velkou nosnost, a stůl působí přesto subtilním dojmem. Pokud není stabilita a pevnost stolu vyřešena jinak, je lub, který svazuje nohy stolu, přímo pod deskou a tuží jeho konstrukci, mnohdy je nahrazen zkříženými ocelovými lanky, která konstrukci opticky nezatíží. Je však nutné počítat s tím, že údržba takového stolu bude mnohem náročnější než čištění prosté skleněné desky, neboť ve spáře mezi sklem a kovem by se mohly držet nečistoty. Další variantou je ocelový rám v jedné konstrukci s nohami stolu, na němž je stolní skleněná deska položena. Na několika místech jsou ocelové výstupky různých tvarů, aby mezi deskou a rámem zůstala mezera. Je-li deska stolu z čirého skla, mohlo by fungovat jako zrcadlo a oslňovat stolovníky. Tento problém lze zmírnit nepřímým osvětlením desky nebo výběrem skla s matovou úpravou. Obklad a pracovní deska ze skla Pokud jde o obklad stěny za pracovní deskou, nejčastějším materiálem bývá keramika, někdy nerezový plech, ale stále častěji volí zákazníci skleněné obkladové prvky větších rozměrů, či naopak mozaiku, případně desku z jednoho kusu. Sklo může být bezbarvé i barevné, jeho nespornou výhodou je i možnost barevně dotvořit celek linky také vhodně zvoleným nátěrem podkladové stěny, který sklem prosvítá a dodá mu příslušný odstín. Obklad z jedné desky působí zajímavě, je ale náročnější na upevnění, protože při provrtávání může deska prasknout. Řešením je opět vsazení celé desky do ocelového rámečku. Je možné volit sklo v různých dezénech, povrchových úpravách i barevných odstínech. Lesklá úprava však opět není příliš vhodná, protože je náročná na údržbu.

Zvláště efektně působí takový obklad v kombinaci s pracovní deskou z tvrzeného skla, opět je výhodnější v matové úpravě a pro zpevnění je lepší vsadit ji také do rámu. U tohoto řešení je třeba zajistit rovný a pevný podklad a bezchybnou těsnost skla v rámu, neboť jinak pod desku zatéká voda. Může tak dojít ke znehodnocení korpusu skříněk, kromě toho zatékající voda tvoří pod sklem nehezké mapy. Zcela zvláštního efektu dosáhneme, když na obklad i desku použijeme takzvané technické sklo s vloženým drátkem. -Dana D. Daňková-Foto: Ikea, Calligaris