Cukety jsou teď mezi zahrádkáři tématem číslo jedna. Letošní úroda je opět bohatá a snaha všechny plody zpracovat opět intenzivní. A pokud stále hledáte inspiraci, podívejte se na některý z našich dřívějších tipů. Vyzkoušejte například tyto skvělé cuketové saláty, krémové cuketové rizoto, bleskovou cuketovou polévku nebo cuketové špagety. Připravit si můžete i dezert – třeba tyto vláčné cuketové řezy s vůní skořice.

Upečte si sladký cuketový chlebíček ochucený pomerančovou kůrou. Ve videu najdete přesný postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Žádné kalorie, hodně zdraví

Cukety jsou oblíbené nejen pro svou jemnou chuť a univerzální využití, ale i výživové hodnoty. Jsou nízkokalorické, což je mimo jiné způsobeno vysokým obsahem vody – až 95 %. Jsou také skvělým zdrojem vlákniny a antioxidantů, jako je vitamin C, a také vitaminu A, který je důležitý pro udržení zdravé pokožky, zraku a imunity. Draslík, který je také v cuketě obsažen, pomáhá regulovat krevní tlak a pomáhá udržovat správnou rovnováhu elektrolytů, která je klíčová pro funkci nervů a svalů.

Cukeťák

Čas přípravy: 60 minut

Ingredience:

  • 1 cuketa (zhruba 200 g)
  • 150 g tvrdého sýra typu gouda
  • 100 g slaniny (nebo měkkého salámu)
  • 3 rozšlehaná vejce
  • 1 hrnek polohrubé mouky Babiččina volba
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky (petrželka, pažitka, majoránka, oregano...)


Příprava:

1) Troubu předehřejte na 180 °C.

2) Cuketu a sýr nastrouhejte, slaninu nakrájejte na nudličky a vše promíchejte v misce.

3) Osolte, opepřete a přisypte čerstvé bylinky.

4) Přidejte vejce, mouku a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do pekáčku vymazaného máslem nebo vyloženého pečicím papírem.

5) Vložte do předehřáté trouby a pečte 35-40 minut.


Tip navíc

Do těsta můžete přidat další ingredience dle sezony i chuti – čerstvá i sušená rajčata, olivy, karotku, kořenovou zeleninu, špenát, kadeřávek, kapustu nebo jarní cibulku.

Polohrubá mouka od značky Babiččina volba je vyrobena z pečlivě vybraného obilí, které pochází pouze od českých farmářů z úrodných oblastí Hané, z okolí Kyjova a Litoměřic a z dalších oblastí Polabí. Stejně jako další mouky této značky pravidelně prochází přísným testováním v nezávislé certifikované odborné laboratoři, a udržuje si tak stále vysokou kvalitu.

Zdroj: www.babiccinavolba.cz, www.ireceptar.cz