Stavební spořitelny se chystají měnit své obchodní podmínky a tyto změny by se mohly dotknout i úrokových sazeb. Některé spořitelny pravděpodobně přistoupí ke snížení sazeb u vkladů, které se nyní pohybují mezi třemi a čtyřmi procenty. Stavební spoření by tak bylo o něco méně výhodné, než je nyní.

Stavební spořitelny se netají tím, že v dohledné době změní všeobecné obchodní podmínky, které musí schvalovat Česká národní banka a ministerstvo financí. Žádost o změnu podaly například Raiffeisen stavební spořitelna, Hypo stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny a Wüstenrot.

Obchodní podmínky upravují také úrokové sazby u vkladů a úvěrů a snížení úroků by se tak uskutečnilo nepřímo. Sazby by byly vyňaty ze všeobecných obchodních podmínek a spořitelny by měly větší prostor je měnit. Podle zákona může být nyní rozdíl mezi úroky z vkladu a úvěru u stavebních spořitelen jen tři procentní body.

Na konci loňského roku mělo smlouvu s některou ze stavebních spořitelen na tuzemském trhu uzavřeno 45 procent obyvatel České republiky. Podle počtu nových smluv o stavebním spoření loni ČR obhájila první místo v Evropě se 148 smlouvami na tisíc obyvatel. -čtk-