Pračka s vrchním plněním: Vleze se i do nejmenší koupelny

Výběru pračky se rozhodně vyplatí věnovat dostatek času a úsilí. Přece jen patří mezi nejvytíženější domácí spotřebiče. Pokud bydlíte sami nebo řešíte v bytě každý centimetr, zkuste se mrknout na pračku s vrchním plněním. Překvapí vás svými praktickými funkcemi i výborným pracím výkonem.

Manipulace s prádlem je u pračky s vrchním plněním také výrazně snazší. Díky tomu, že se k ní nemusíte ohýbat, nebo si k pračce klekat, ji vždycky pohodlně naplníte nebo prádlo snadno vyndáte. Praktická obsluha pračky tak udělá radost nejen starším lidem.

Pračky s vrchním plněním mají sice o trochu menší kapacitu bubnu, ale v pohodě do nich naskládáte až 8 kg prádla. Což je dostatečné množství i pro čtyřčlennou rodinu.

Menší nevýhodou pak je, že na svrchu plněnou pračku už nic nepostavíte. Ztratíte tak praktický úložný prostor.

Výhody pračky s vrchním plněním

  • Nižší pořizovací cena – pračky plněné svrchu jsou zpravidla levnější než větší pračky s předním plněním.
  • Energeticky úspornější praní – do menšího bubnu vložíte méně prádla, ale zase spotřebujete méně elektřiny na jednu prací várku.
  • Malé děti nedosáhnou na ovládací tlačítka – díky umístění tlačítek až na horní části pračky nehrozí, že by malé děti pračku omylem zapnuly nebo s ní manipulovaly během praní.
  • Snadná obsluha pračky – nemusíte se k pračce ohýbat. Šetříte svá záda a pračka je vhodná opravdu pro každého.
  • Nastaví si délku praní podle množství prádla – většina moderních praček si dokáže prádlo zvážit a podle toho zvolí čas praní. Pokud dáte do pračky jen pár kousků prádla, nebude ho pračka prát dvě hodiny.

Jaké funkce nabízí pračka s vrchním plněním

Pračky s vrchním plněním jsou sice menší než klasické pračky plněné zepředu, funkce ale nabízí velmi podobné. Už dávno neplatí, že jsou svrchu plněné pračky slabší modely vhodné pro méně náročné uživatele. Co do počtu funkcí nijak nezaostávají za pračkami s předním plněním.

Na trhu najdete i chytré pračky s vrchním plněním, které zvládnete ovládat mobilem. Ukážou vám v aplikaci spotřebu vody i elektrické energie. Můžete si navolit vlastní prací programy a na mobil vám přijde i upozornění, že je prádlo vyprané.

Tyhle funkce vám praní usnadní a ušetří váš čas i peněženku:

  • Odložený start – sami si zvolíte, kdy se pračka zapne a kdy bude prádlo vyprané.
  • Dětská pojistka – přestože pračky s vrchním plněním mají ovládací tlačítka nahoře a jsou pro děti méně dostupná, i tady se dětská pojistka hodí.
  • Funkce AquaStop – při poruše pračky se zastaví přívod vody. Díky tomu nevytopíte svůj byt ani sousedy.
  • SpeedPerfect – tuhle šikovnou vychytávku nabízí třeba pračky Bosch. Prádlo vyperou rychleji a levněji. Třeba 4 kg prádla zvládne pračka vyprat už zhruba za 40 minut.