• Jak často můžete do kotle palivo přikládat?
  • Sháníte kotel do velkého prostoru, nebo vás velikost místa spíše limituje?
  • Počítáte s čištěním spalovacího prostoru, nebo vsázíte na automatiku?

Ať už se rozhodnete jakkoli, zaručujeme vám vysokou spolehlivost a dlouhou životnost s tradicí Viessmann. Podívejte se s námi na kotle ideální pro využití v domácnosti.

Kotle na pelety a brikety

Řada kotlů Vitoligno na biomasu v podobě peletek nebo briket je ideální volbou pro skutečně hospodárnou domácnost. Kombinací se solární technikou pak dosáhnete vytouženého efektu synergie a úspory ještě vzrostou. Pelety jsou totiž nejvíce komprimovanou formou dřevní energie, a vyznačují se tak vysokou výhřevností.

Ptáte se, kam palivo uskladnit? Nebude přikládání „špinavá práce“? Přesně naopak! S uskladněním paliva vám rádi poradíme a přikládání je pak jednou z největších výhod těchto zařízení. Probíhá totiž v rámci automatického dávkování. Bez špíny a bez námahy. A jak je to s čištěním? I to lze provést jednoduše, pomocí automatického čištění odpopelňovacího systému. Takové jsou kotle na pelety a brikety.

Kotle na kusové dřevo

Další možností úsporného topného systému je kotel na kusové dřevo. Oblast využití tohoto typu je široká. Bude dobrým pomocníkem jak v rodinném, tak bytovém domě, ale dobře poslouží i jako zdroj tepla a teplé vody v zemědělství či v obchodím provozu.

Zplyňovací kotel na kusové dřevo je ideálním doplňkovým kotlem k plynovému nebo olejovému systému. Takové řešení lze označit za plně kompaktní a především vysoce hospodárné. Nedostatky? Ty Viessmann odstranil. Pomocí spolehlivého sacího ventilátoru je pak zaručena dlouhá životnost kotle. Na rozdíl od kotle na peletky a brikety topný systém na kusové dřevo neumožňuje automatické dávkování. Žádný strach, ani tak to není žádný problém. Kotle jsou vybaveny odtahovým ventilátorem, zabraňujícím úniku kouře a nečistot při jeho dávkování.

Do kotle lze přikládat kusy dřeva do 50 cm v případě menšího spalovacího prostoru a do 100 cm, pokud budete mít větší spalovací prostor. Třešnička na konec? Dálkové ovládání Vitotrol dá topení dřevem moderní tvář a vám stoprocentní pohodlí.

Kotlíkové dotace

Zajímá vás, jak si sáhnout na kotlíkové dotace? Základní podmínkou je dodržení směrnice o Ekodesignu, týkající se emisních limitů. Nutností je instalace kotlů odborníkem. Konkrétní podmínky si pak stanovuje sám kraj, a tak se v rámci celé republiky mohou lišit. Kromě nákladů za samotný topný systém lze žádat i o proplacení souvisejících pracovních staveb. S jakou dotací za topný systém můžete tedy počítat?