Ceny energií rostoucí do závratných výšin vás budí ze sna? Ještě před zimou zkontrolujte, zda nepřišel čas na výměnu střešních oken. Jednorázová investice se vám v budoucnu vrátí, protože kvalitní střešní okna sníží náklady na topení a zvýší komfort bydlení.

Kdy začít řešit rekonstrukci střešních oken?

Výměna střešních oken nepřichází na řadu pouze tehdy, když chcete zvýšit energetickou úspornost obydlí. K renovaci vás může vést i opotřebovaný vzhled oken, jejich zhoršující se funkčnost či technicky již nevyhovující řešení. V každém případě platí, že výměnu střešních oken je lepší neodkládat. Sami zjistíte, že kvalitní střešní okna do pokoje přinášejí více světla, mají modernější design i vyšší termoizolační vlastnosti.

Jaké máte možnosti při výměně střešních oken?

Velice důležité je vybrat ověřenou montážní firmu i kvalitního výrobce střešních oken, jako je renomovaná společnost Roto s více než 75letou historií. Jen tak vám okna budou perfektně sloužit po dlouhá léta bez zatékání do podkroví a dalších nepříjemností. Samotná náročnost opravy střešních oken se odvíjí od toho, jestli vám stačí jednoduchá výměna kus za kus, nebo se hodláte pustit do kompletní rekonstrukce půdních prostor.

Chcete opravu zvládnout bez zásahu do vnitřního ostění? Firma Roto umožňuje základní výměnu 1:1 s kyvnými střešními okny RotoQ. Díky speciálnímu klik systému je jejich instalace zcela jednoduchá. Vyhnete se větším stavebním úpravám v interiéru i následnému zdlouhavému úklidu. Výměnu navíc můžete uskutečnit, i když je staré okno od jiného výrobce.

Když se rozhodnete pustit do kompletní revize celého stavebního otvoru, zvolíte to technicky nejdokonalejší řešení. V průběhu výměny je totiž možné doplnit tepelnou izolaci či odstranit případné chyby v osazení. Staré okno můžete nahradit jakýmkoliv střešním oknem Roto z řady RotoQ a Designo, včetně nejoblíbenějšího typu Designo R7, a doplnit ho správným tvarem vnitřního ostění. Vnitřní ostění Roto vyniká snadnou údržbou a spolehlivě zamezuje prostupu chladu do místnosti.

Je potřeba stavební povolení na střešní okna?

Než se definitivně rozhodnete pro výměnu střešních oken, možná vás trápí ještě jedna otázka: budete muset vyřizovat stavební povolení? Pokud nová okna budou stejného rozměru a vzhledu jako ta původní, jde o tzv. udržovací práce. Není tedy nutné nic hlásit ani žádat o povolení. Na vyřizování náročnější to budou mít pouze obyvatelé domů v památkové zóně.

Jestli ale nová střešní okna mají být větší či jinak členěná, již dochází ke změně vzhledu stavby, a je proto nezbytné tyto úpravy ohlásit stavebnímu úřadu. Ten vám následně vydá příslušné stavební povolení a vy se můžete pustit do akce.