Vyprat a usušit prádlo zvládnou všechny pračky a sušičky, ale některé to dokážou přece jen lépe. Šetrněji k prádlu, úsporněji a i s ohledem na váš komfort. Které funkce a vychytávky stojí za vyzkoušení?

Ušetříte, i když budete dodržovat základní rady při praní prádla:

Zdroj: Youtube

Která energetická třída je nejlepší?

Když pračka dokáže rozpoznat množství vloženého prádla, společně s navolením typu tkaniny a mírou znečištění si upraví praní pro nejlepší výsledek. S ohledem na nejmenší spotřebu vody a energie. Ušetříte, i když ji pustíte ne zcela plnou. Další užitečná funkce se jmenuje „sprchování prádla“, kdy se voda rozprašuje do bubnu rovnoměrně, s rozpuštěným pracím prostředkem. Prádlo se pak může vymáchat i v menším množství vody a stejně dobře.

Před dvěma lety se změnilo hodnocení energetických tříd. Ze světa zmizely pračky s označením A+++ a další kategorie s nepřehlednými znaménky. Nejúspornější pračky nyní spadají do kategorie A, energožrouti patří do třídy G. Zatímco v roce 2021 byste áčkové spotřebiče hledali spíše s lupou v ruce, dnes jich najdete docela pěknou řadu.

Ujíždí na páře

Horká pára funguje jako dezinfekce bez chemie. A nejen to. Existuje více možností využití páry u praček, některý spotřebič nabízí jedno, jiný více. Například pára použitá před hlavním pracím programem proniká do textilií, ještě než se začne prát. Díky krátkodobě vyšší teplotě tkaniny slibují enzymy v pracích přípravcích lepší a rychlejší efekt. Jiné pračky sázejí na páru přidanou po pracím programu kvůli dezinfekci a odstranění skladů. Obecně platí: pokud praní napomáhá pára, vody se spotřebuje méně, a tím pádem i méně energie na její ohřátí.

Hodně populární je funkce „refresh“: krátce nošené oděvy nebo ty, které dlouho leží ve skříni, netřeba prát. Jen se asi 20 minut protočí v bubnu s pomocí páry. A když chcete zapnout pračku a víte, že nestihnete prádlo vyndat hned po doprání, ptejte se po funkci „počkám na tebe“. Každý výrobce ji podobně jako „refresh“ nazývá po svém. Po určitou dobu se pomocí páry a pohybů bubnu vyprané prádlo jemně převaluje. Když ho posléze vyjmete, bude voňavé a nezmačkané. Ale hodit se může i parní funkce na čištění pračky.

Na trhu najdete rovněž sušičky využívající parní funkci, výsledkem jsou jemně načechrané tkaniny. Usušené prádlo je pak dezinfikované a bez skladů, většinou se nemusí žehlit. Rovněž můžou disponovat funkcí „refresh“ jako pračky.

A prací prostředky?

S šetřením souvisí také správné dávkování pracích prostředků. Mnohdy jich však používáme nadmíru, snad abychom se pojistili, že oděvy budou dobře vyprané. Ale více prášku/gelu/kapslí si žádá více máchání. Zvyšuje se spotřeba vody, na oděvech tmavých barev můžou nechat stopy. Proto jsou některé pračky vybavené automatickým dávkováním pracích prostředků a aviváží, jež zohledňuje množství prádla a typ tkanin.

Nebo máte raději prací parfémy? Ty se dávkují ručně, do přihrádky místo aviváže. Při nákupu si všímejte hlavně složení, nejlepší jsou čisté esenciální oleje – však také slibují výdrž vůně třeba i měsíc (vůně se znovu aktivuje ve vodě nebo vlhkostí, proto lze parfémy používat také na sportovní oblečení). Nenechávají ve vodě zbytky mastných částic, které při kondenzaci při sušení mohou z dlouhodobého hlediska ucpat vnitřní části sušičky.

Snazší život s aplikací

Bez mobilní aplikace, přes niž lze komunikovat s pračkami a sušičkami, se jistě můžete obejít, ale když to párkrát zkusíte, asi se nebudete chtít vracet zpět. Aplikace propojuje spotřebiče s chytrým telefonem či tabletem, pračku a sušičku můžete ovládat i na dálku. Vyplatí se, třeba když budete od jara více na zahradě – nebudete muset často odbíhat kontrolovat, zda už je vypráno (vysušeno). Kromě zapnutí či vypnutí aplikace pomůže s výběrem optimálního programu, stačí zadat množství, typ a stupeň zašpinění. Ale umí toho mnohem více, třeba i doporučit program podle štítků na oblečení, dále kontrolovat stav spotřebiče, v případě závady poradí, co dělat, nabídne užitečné rady ohledně praní a sušení.

Některé pračky a sušičky na sebe dokonce navazují, kdy sušička vybere ten nejvhodnější program na základě informací z předchozího pracího cyklu. Podobně jako u jiných přístrojů i tady platí: zajímejte se, jaké funkce ta či ona aplikace spojená s konkrétním výrobcem nabízí. Ideální by bylo si ji alespoň nanečisto otestovat, jen tak poznáte, zda vám bude opravdu vyhovovat.

Tento

Tento článek jste mohli najít v časopisu Dům & Zahrada v čísle 3/2023.