Z plánované „garden party“ nám kvůli neutuchajícímu dešti v tyto dny zbylo jen to „party“. Na vylepšení špatné nálady z hrozného počasí můžeme pozvat přátele přímo do kuchyně a vyzkoušet můžeme večírek „Bring your own bottle“ (BYOB) neboli „Přines si svou vlastní lahev“. Touto zkratkou a těmito slovy můžeme přátelům ozřejmit, o co půjde, tak jim popíšeme, na jakou akci je zveme.

Večírek BYOB bývá většinou dost neformální a jeho výhodou je, že je opravdu velmi rychle zorganizovatelný. My se postaráme o příjemné prostředí a jídlo, oni přinesou pití. A každý sám pro sebe podle svého gusta. My se tak jako hostitelé nemusíme starat o kvantitu pití ani o vhodné skloubení jeho druhů, připravíme jen železnou zásobu. Každý bude pít to, co si přinese, k tomu my vyštracháme ve spíži několik lahví vína, v rezervě možná bude i nějaké to pivo a nealkoholické nápoje (nejlépe je připravíme vždy v obou variantách – neperlivou a perlivou verzi).

Když se nemusíme tak dalece starat o nápoje, zbude nám čas a energie na další věci. Můžeme se soustředit na něco zajímavého a neobvyklého k jídlu, na vyzdobení interiéru nebo zahrady a třeba se i postarat o nějaký ten program či překvapení pro hosty.

S trochou nadsázky řečeno - ještě rychlejší a operativnější bude obdobná akce v kroužku dobrých přátel, kterou můžeme třeba nazvat BYOF (food - jídlo). Hostitel se postará o pití, nebo se o něj všichni opět podělí - suroviny pak koupíme společně a potom všichni společně také vaříme – což je mimochodem nejpříjemnější.

Vyměňujeme si přitom recepty na maso, pastu i rozmanité saláty, na ty nejlepší marinády i tajnou směs grilovacího koření.

Takový rychlý večírek je pro každého určitě milým překvapením, je vhodný v případě nedostatku času či financí nebo obojího, a je příjemný svou operativností (všichni známe to neustálé domlouvání, že si zavoláme, že se někdy už konečně sejdeme, což může trvat i měsíce). Tady je pití sneseno velmi rychle dohromady, a když bude dobrá nálada, příjemné prostředí a přátelské přijetí, bude mít party ten pravý lesk a příjemný šmrnc.

-ag-Foto: Archiv In