http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/39656vbateriegrohe5.jpgMěly by být omezeny, možná už během tří let. Prodávat by se pak už směly jen baterie a sprchové hadice úsporné - to znamená přinejmenším pákové se stop ventilem, baterie termostatické a podobně. Voda by neměla při mytí a koupání zbůhdarma téci déle, než je třeba, a také nepoteče, když je to zbytečné - při mydlení a šamponování. To zajistí stop ventily, různá čidla a dávkovače vody.

Pokud se zamýšlíte nad koupí nových baterií, raději se už nyní zaměřte na výrobky šetřící. A to nejen kvůli Evropské unii, ale zejména kvůli sobě a svému nynějšímu účtu za vodu. Všichni přední výrobci už nabízejí v nových kolekcích ještě úspornější baterie než ty předchozí; je tomu podobně jako u energetických štítků spotřebičů; novější je úspornější.

Jak je důležitá správná koupelnová baterie

Nové baterie jsou důmyslně zkonstruovány; mají úsporné prvky zabudovány v sobě. Například páka při jejím běžném zvednutí pustí jen poloviční průtok vody, prudký proud se dá spustit jen stlačením páky do jiné polohy. I další baterie odměřují a dávkují páková bateriemnožství vody, třeba ty s infračervenými a ultrazvukovými senzory pohybu. Senzor po minutě nebo kratší době vodu automaticky vypne. Tyto baterie se vyrábějí rovněž jako podomítkové - v umývadlovém i sprchovém provedení.

Páková baterie nejen šetří vodu svou konstrukcí, ale také tím, že se dá lehce a jednoduše zavřít jedním dotykem. Máme-li v ruce zubní kartáček a kelímek, nejsme ochotni kroutit kohoutkem staré baterie a necháme vodu téct; pákovou baterii však eskamotérsky zvládneme zavřít jedním ťuknutím.

U vylepšené baterie páka pustí při běžném zvednutí jen poloviční průtok vody, prudký proud se dá spustit jen stlačením páky do jiné polohy.

Termostatické baterieOmezovač průtoku vody (například na 6 litrů/min.) pak zaručuje nízkou spotřebu vody.

Termostatické baterie jsou ještě šetrnější než pákové - proti běžným bateriím dokáží ušetřit až 50 % vody. Fungují na principu míchání studené a teplé vody (nastaví se požadovaná teplota vody a baterie automaticky míchá teplou a studenou). Jsou bezpečné a výborné pro děti; mají bezpečnostní pojistku, která zabrání opaření. Tyto baterie jsou dražší, ceny se pohybují u sprchových od 3.000 korun výše, ale mohou stát (podle značky) i 17.000 korun; nejlevnější umývadlové začínají zhruba těsně pod 3.000 korunami.

Bezdotykové baterie vám poskytnou jen vodu opravdu nutnou k opláchnutí rukou. Senzor baterie pustí jednorázově pouze jeden litr vody. Další dávka je zablokovaná pružinou. Baterie případně umí ještě současně Bezdoteková baterieregulovat teplotu vody a omezovat její průtok. Má zabudovaný na sobě regulátor teploty vody; ten se může uzamknout nebo používat - nastaví se na předem teplotně smíšenou vodu.

Šetřivé drobnosti

Využít se dají, a to už nyní, šetřiče vody. Pokud jste si nedávno kvalitní baterii, která něco vydrží a je rozhodně škoda ji vyhazovat, ale nepatří do tzv. kategorie úsporné, pořídili, úspory dosáhnete přidáním úsporného perlátoru nebo regulátoru toku, případně stop ventilu.

Samostatný stop ventil: v ceně kolem 50 Kč si můžeme koupit plastovo-chromový stop ventil se závitem, který se jednoduše našroubuje na sprchovou hadici. Výrobce garantuje ušetření až 200 korun měsíčně jen tím, že voda se vypne v okamžiku, kdy se mydlíme nebo šamponujeme.

Omezovače průtoku vody

Asi za 200 korun si lze zakoupit také samostatný průtokový regulátor ke sprše, který našroubujeme mezi baterii a sprchovou Úsporné sprchyhadici. Průtok se dá nastavit na 8, 10, 12 nebo 14 litrů za minutu. Obvykle proteče sprchovou baterií při sprchování 25 litrů za minutu.

Úsporný perlátor: Zhruba za 200 korun si můžete koupit nástavec na baterii - úsporný perlátor, který odolává vápenným nánosům. Perlátor zakončuje trubici baterie a ve svých malých otvorech mísí proud vody se vzduchem. Vyjmutím nebo nasazením středového kroužku do perlátoru lze upravovat průtok vody od 4 do 14 litrů za minutu. Výrobci perlátorů mluví o úspoře vody a energie až 20 - 40 % při návratnosti investice do půl roku.

-ag-Foto: www.profimedia.cz, www.grohe.cz