V klidné vesničce nedaleko Jindřichova Hradce žije Lukášova rodina už po generace a on sám tam má hluboké kořeny. Také se stavbami rodinných domů má bohaté zkušenosti. Nelze se tedy divit, že projekt slaměnky byl pro něj snem i výzvou. Díky jeho vzdělání a zkušenostem byla i architektonická příprava a konstrukční projekt stavby v jeho rukou.

„Hlavní inspiraci jsem pochopitelně hledal u našich předků, kteří tímto způsobem dříve stavěli, prostě kvůli tomu, že jim nic jiného nezbývalo. Museli se přizpůsobit místním podmínkám,“ prozrazuje zdroj svého nápadu Lukáš Čejna.

Nejdůležitějším krokem u podobné stavby je ochránit ji před vodou, aby se dožila plánované životnosti několika desítek let. Dům proto stojí na kamenných základech se třiceticentimetrovým podvětráváním v mírně vyspádovaném terénu od středu stavby ke krajům, aby se voda nemohla držet pod ní.

Výčet materiálů potřebných na stavbu tohoto patrového, nepodsklepeného domku s půdorysem 16 x 8 metrů není nijak dlouhý. Kromě na objednávku dodané rákosové střechy, ústřední pece s komínem a oken stačí dřevo, kámen, sláma, hlína a rákos. Lukáš Čejna svépomocně a bez použití jediného hřebíku nebo kovových součástí vyrobil nosný skelet, jenž vyplnil půlmetrovou vrstvou slámy. Ta je potažená hliněnou omítkou a pískovo-jílovým štukem. Na vnější omítku použil na dřevěných sloupcích králičí pletivo, na které nanesl vrstvu směsi z rozředěné jílové hlíny, hnoje, pilin, slámy a písku. Stěny nakonec natřel vápenným nátěrem, díky kterému sláma přirozeně dýchá a vyrovnává se s různými teplotními podmínkami.

„Slaměnka představuje kombinaci několika stavebních vzorů od klasických slaměných domů přes dřevostavby až ke kamenným stavbám. Snažil jsem se poskládat dohromady různé způsoby staveb, které jsem viděl jinde,“ říká o projektu jeho hrdý stavitel, který dokonce se svým domem vyhrál v soutěži E.ON Energy Globe Award ČR, přezdívané Ekologický Oscar, první místo v kategorii Kutil a stal se také celkovým vítězem. A nejen to. Získat za projekt cenu pro něj bylo nejen povzbuzením, ale i odměnou - pro ten nejlepší z 221 přihlášených projektů bylo totiž připraveno půl milionu korun.

„Myslím, že podobné soutěže jsou potřebné, protože ukazují lidem nové možnosti bydlení nebo energetických úspor, o kterých předtím třeba neměli ani tušení. A i vyhlašování výsledků v televizním přenosu bylo pro mě zážitkem. Navíc mě těší, že o mém vítězství rozhodli kromě poroty také diváci a lidé, hlasující po internetu. Jsem vyučený tesař a mám tesařskou firmu, takže nám vítězství v soutěži E.ON Energy Globe Award určitě pomohlo.“

Jak sám říká, v domě chtěl zachovat přirozené členění místností. Jednoduchá obdélníková dispozice mu umožnila rozdělit prostory na soukromou část s velkou ložnicí a koupelnou, a návštěvní část s velikým pokojem, sloužícím jako kuchyň i obývací pokoj. Toto řešení optimálně využívá teplo hliněných kamen v přízemí sloužících i jako pec na vaření, čímž udržuje náklady na vytápění domu velmi nízko.

V blízké budoucnosti se dům dočká ještě druhé menší pece na ohřev vody. Dnes ji šikovný tesař ohřívá elektřinou. „Pec na dřevo po roztopení vydrží teplá dva dny, nejméně na dvanáct hodin pak zajistí dostatek tepla pro polovinu domu. Izolační vlastnosti slámy jsou vynikající, takže v létě je v něm opravdu příjemný chládek, v zimě se snadno vytápí.“ Elektřina se jinak používá jen na provoz osvětlení, některých spotřebičů a vodního čerpadla.

Stavba domu, kterou si prováděl Lukáš svépomocí, vyšla i se zařízením místností přibližně na dva miliony korun. „I lidé, kteří k nám přijdou na návštěvu, často říkají, že je ve slaměnce zvláštní klid a pohoda. Celá naše rodina má stejný pocit,“ uzavírá vyprávění Lukáš Čejna.

Pokud máte i vy podobný originální nápad, jak šetřit životní prostředí i energie, můžete se už nyní přihlásit do ekologického Oscara neboli E.ON Energy Globe Award. Uzávěrka přihlášek do dalšího ročníku je 11. března 2012 a prestižní ocenění spolu s vysokou finanční odměnou možná čeká právě na vás. Více se o soutěži dozvíte na www.energyglobe.cz.