Úspory jsou na pořadu dne. Obracíme každou korunu, abychom vyšli se svými příjmy, a také se honíme, abychom stihli vše, co život nakládá. Možná vás překvapí, že v obou ohledech dokážou pomoci i moderní pračky.

Podívejte se, jak dokonale vyčistit pračku:

Zdroj: Youtube

Úspory poprvé: energie

Pokud máte ještě starou pračku, možná jste ani nezaznamenali, že se před dvěma lety změnilo hodnocení energetických tříd. Ze světa „zmizely“ pračky s označením A+++ a další kategorie s nepřehlednými znaménky. Nejúspornější pračky nyní spadají do kategorie A, energožrouti patří do třídy G. Zatímco v roce 2021 byste áčkové spotřebiče hledali spíše pod lupou, dnes jich najdete docela pěknou řadu.

Úspory podruhé: elektřina a také voda

Když pračka dokáže rozpoznat množství vloženého prádla, společně s navolením typu tkaniny a mírou znečištění si umí upravit prací cyklus pro nejlepší výsledek, s ohledem na nejmenší spotřebu vody a energie. Ušetříte, i když ji pustíte ne zcela plnou.

Další užitečná funkce se jmenuje „sprchování prádla“, kdy se voda rozprašuje do bubnu rovnoměrně, s rozpuštěným pracím prostředkem, prádlo se pak může vymáchat i v menším množství vody a stejně dobře.

Úspory potřetí: prací prostředky

S šetřením souvisí rovněž správné množství pracích prostředků. Mnohdy jich používáme nadmíru, snad abychom se pojistili, že oděvy a textilie budou dobře vyprané. Ale více prášku/gelu/kapslí si žádá více máchání, zvyšuje se spotřeba vody, na oděvech tmavých barev můžou zanechat stopy. Proto jsou některé pračky vybavené automatickým dávkováním pracích prostředků, jež zohledňuje množství prádla i typ tkanin, stejně tak i aviváží.

Více

Více informací a fotografií najdete v březnovém čísle časopisu Dům a Zahrada, které vychází 16. února.