Útěk do přírody samozřejmě v Dánsku vypadá trochu jinak než v Čechách. A tak si postavili víkendový dům, který respektuje přírodu.

Slepené dřevo

Dům navrhli architekti ze Stance_Studio, což je architektonická kancelář z dánského Nørrebro, ale pobočku mají také hodně netradičně v tasmánské Austrálii. Synonymem pro jejich práci je ekologie, udržitelnost, vztah k přírodě. A právě proto si je majitelé pozemku vybrali, aby nový dům navrhli a postavili. Nechtěli nic velkého. Stačil domek na víkend. A tak vznikl dům s podlahovou plochou pouhých 80 m2.

Základem jsou lepené dřevěné CLT panely, což je vlastně křížem lepené dřevo, takže vznikne pevná struktura, ze které lze snadno stavět. Dřevo voní, je pevné, izoluje.

Kroužek a kroužek

Domeček zaujme kruhovými okny v patře. Tedy patře… je to půlpatro, protože podkroví je maličké a najdeme zde spíš drobné prostory pro hraní nebo uložení návštěv. V přízemí je větší prostor pro život, kuchyni a pěkná místa pro čtení a odpočívání. Například na okně vystrčeném z půdorysu ven. Vznikl tak nádherný sedací prostor s výhledem do přírody.

Hlavní společenský prostor je otevřený až do krovu, druhá část domu pak je uzavřena a nejdeme zde dvě malé ložnice a koupelnu s toaletou.

  • Název: Lake Road CLT House
  • Lokace: Dánsko
  • Autor, foto, zdroj: Stance_Studio