Kuchyně, podkroví, kuchyňský nábytek, spotřebičeČím se liší kuchyně v podkrovním prostoru od kuchyně řekněme běžné, "nepodkrovní"? Jistě v první řadě jsou tu specifické podmínky dané zkosenými stropy a potom jsou běžná často také šikmá stropní okna. Na obojí musíme brát individuálně ohledy nejen při zařizování kuchyňským nábytkem a spotřebiči, ale daný prostor nás také bude částečně, méně či více omezovat při provozu v kuchyni, při vaření. A aby takové omezování bylo co nejmenší, všechno se musí dokonale promyslet předem, trpělivě konzultovat s architektem a firmou vyrábějící nábytek. Protože podkrovní kuchyně v naprosté většině případů nábytek na míru vyžaduje.

Zkosený strop je tady ozvláštňujícím prvkem, ale také limitujícím faktorem. Místnost v podkroví už je zajímavá sama o sobě, ale do kuchyně musíme umístit spoustu nezbytných věcí - nejvíce z celého bytu. A třeba se sem nevejde vysoká lednička, kterou chceme, protože jí chybí nahoře kus prostoru, vadí jí zkosený strop. Nábytek se tedy vyrobí nový a spotřebiče se často musejí také úplně vyměnit.

Nejlepší inspirací jsou kuchyně již realizované

Kuchyně, kuchyňská linka, kuchyňské spotřebiče, dřez, jídelní stůl, podkrovíKuchyni v podkroví není jednoduché vybavit, zařídit, případně dostavět nebo přestavět, zejména pokud jste náročnější. A tak lze jenom doporučit, abyste se do toho raději nepouštěli sami bez konzultací, anebo ještě lépe bez současného okouknutí pár hotových kuchyní. Vůbec je nejlepší podívat se na konkrétní kuchyně už v provozu. Pokud to tedy jde, zajděte se podívat, co tam funguje, jaké vychytávky majitelé provedli a co se podle jejich slov nepovedlo.

Kuchyni můžete zadat také rovnou realizační firmě, která spolupracuje s interiérovým architektem. S tím, že přesně popíšete, co by v minimálním uspořádání měla mít (například specifikujete požadované úložné prostory, s kterými je v podkroví často problém), jaké spotřebiče požadujete. Ale také udejte rozšířenou verzi požadavků, tedy co by měla kuchyně mít navíc v případě, že se jim místo podaří využít tak, že ještě Podkroví, kuchyně, bar, kuchyňský nábytek, troubaprostor ušetří.

Když to jde, vybudujte podkrovní kuchyni co největší, ve velkém prostoru se lépe eliminuje nevýhoda šikmých stropů.

Není podkroví jako podkroví

Podkroví může být velmi stísněné, pokud je hodně vysunuté do střechy, a tak kolmá stěna je i třeba jen metr do podlahy, zbytek je šikmá zeď. Tady je ovšem velmi těžké zařizovat, i metr a půl vysoké spotřebiče by musely být dost odsazené od zdi, aby se sem vešly - a to samozřejmě zase ubírá místo. Tady je každá rada drahá a rada architekta nezbytná. Jiné podkroví je ale zase příhodnější, je useknutý jen kousek stropu a místnost má na většině plochy plnohodnou výšku.

Bourání i využití každého kousku prostoru podkroví

Podroví, kuchyně, kuchyňské skříňky, kuchyňské spotřebičePokud jsme podkrovní byt koupili hotový a kuchyně je stísněná a v podstatě nelze zařídit, možná bude nejlepším řešením bourat příčky a vytvořit velký prostor - probourat se do předsíně, pokoje, kamkoliv a byt úplně přeorganizovat.

Když ale půdní byt stavíme, máme většinou daleko volnější ruku a k ruce také určitě nezbytného architekta. Ten za nás vychytá stavební problémy a kuchyni navrhne i s potřebnými výškami stěn a každou zdánlivou nevýhodu obrátí v originální prvek.

A tak nakonec, v plné parádě, je zařízená kuchyně v podkroví většinou velmi útulná místnost, plní funkci jídelny i odpočinkového prostoru a lidé tady obvykle tráví hodně času.

-ag-Foto: www.profimedia.cz