Ovocné knedlíky se nejčastěji připravují z klasického kynutého těsta. Existují ale i jiné alternativy, které jsou stejně chutné, ale nutričně výživnější. Patří mezi ně například těsto z brambor a měkkého tvarohu, které obsahuje více bílkovin a zasytí vás na delší dobu. Navíc se do něj nepřidává žádný cukr – knedlíky si osladíte podle sebe až při podávání. Použít můžete jahody, ale i třešně, meruňky, švestky nebo borůvky.
Těsto můžete připravit i bez brambor, pouze z měkkého tvarohu a mouky. Podívejte se, jak na to:
Jahodové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta
Čas přípravy: 45 minut
Počet knedlíků: cca 25 kusů
Ingredience:
- 500 g brambor uvařených den předem
- 500 g měkkého tvarohu v kostce
- 2 vejce
- 350 g hrubé mouky
- sůl
- jahody
- máslo
- tvaroh na strouhání
- cukr moučka
Příprava:
1) Brambory prolisujte do misky a vmíchejte k nim měkký tvaroh. Přidejte obě vejce, větší špetku soli a trochu mouky. Rukama těsto promíchejte a postupně přidávejte zbylou mouku, dokud nevznikne kompaktní těsto.
2) Do velkého hrnce dejte vařit vodu a lehce ji osolte.
3) Vál nebo velké prkénko lehce posypte hrubou moukou a z těsta vytvarujte válec. Těsto nenechte dlouho ležet – mohlo by začít řídnout.
4) Z těsta odkrojte plátek asi centimetr silný, vytvarujte placku velkou přibližně jako dlaň a zabalte do ní jahodu. V dlaních poté vytvarujte hladkou kuličku. Tímto způsobem připravíte asi 25 knedlíků.
5) Knedlíky vhoďte do vroucí vody a vařte 6–8 minut. Připravujte je po etapách, aby měly při vaření dostatek prostoru. Optimální je zhruba po sedmi kusech – záleží na velikosti hrnce.
6) Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou, vložte do misky a jemně potřete máslem, aby se neslepily.
7) Při podávání jahodové knedlíky rozkrojte, bohatě posypte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.
Zdroj: toprecepty.cz, mlsnavarecka.cz