Ovocné knedlíky se nejčastěji připravují z klasického kynutého těsta. Existují ale i jiné alternativy, které jsou stejně chutné, ale nutričně výživnější. Patří mezi ně například těsto z brambor a měkkého tvarohu, které obsahuje více bílkovin a zasytí vás na delší dobu. Navíc se do něj nepřidává žádný cukr – knedlíky si osladíte podle sebe až při podávání. Použít můžete jahody, ale i třešně, meruňky, švestky nebo borůvky.

Těsto můžete připravit i bez brambor, pouze z měkkého tvarohu a mouky. Podívejte se, jak na to:

Zdroj: Youtube


Jahodové knedlíky z bramborovo-tvarohového těsta


Čas přípravy: 45 minut

Počet knedlíků: cca 25 kusů


Ingredience:

  • 500 g brambor uvařených den předem
  • 500 g měkkého tvarohu v kostce
  • 2 vejce
  • 350 g hrubé mouky
  • sůl
  • jahody
  • máslo
  • tvaroh na strouhání
  • cukr moučka

Příprava:

1) Brambory prolisujte do misky a vmíchejte k nim měkký tvaroh. Přidejte obě vejce, větší špetku soli a trochu mouky. Rukama těsto promíchejte a postupně přidávejte zbylou mouku, dokud nevznikne kompaktní těsto.

2) Do velkého hrnce dejte vařit vodu a lehce ji osolte.

3) Vál nebo velké prkénko lehce posypte hrubou moukou a z těsta vytvarujte válec. Těsto nenechte dlouho ležet – mohlo by začít řídnout.

4) Z těsta odkrojte plátek asi centimetr silný, vytvarujte placku velkou přibližně jako dlaň a zabalte do ní jahodu. V dlaních poté vytvarujte hladkou kuličku. Tímto způsobem připravíte asi 25 knedlíků.

5) Knedlíky vhoďte do vroucí vody a vařte 6–8 minut. Připravujte je po etapách, aby měly při vaření dostatek prostoru. Optimální je zhruba po sedmi kusech – záleží na velikosti hrnce.

6) Uvařené knedlíky vyjměte děrovanou naběračkou, vložte do misky a jemně potřete máslem, aby se neslepily.

7) Při podávání jahodové knedlíky rozkrojte, bohatě posypte strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Zdroj: toprecepty.cz, mlsnavarecka.cz