Popusťte uzdu fantazii a vyberte nějaké zajímavé posuvné dveře. Ušetříte místo, dají se výborně kombinovat s různými druhy bočních světlíků a navíc vám zůstane ničím nerušený průhled do dalších místností.

Správná volbaDveře se vyrábějí jako jednokřídlé i dvoukřídlé. Pro zvýšení komfortu otevírání dvoukřídlých dveří je lze vybavit tak zvaným synchronním ovládáním, to znamená, že se tlakem na jedno křídlo současně otevírá i druhé.Kdy plánovatO využití posuvných dveří je praktické uvažovat již při stavbě domu nebo rekonstrukci bytu. Pokud totiž zvolíme dveře zasouvané do zdi, bude se jednat o podstatný stavební zásah, který není účelné provádět až dodatečně. Nicméně ani v případě, že už v bytě bydlíme delší dobu, není prohráno. Lze totiž zvolit dveře, které se posouvají po zdi.

Na stěnuPosouvání dveří funguje tak, že se křídlo pohybuje těsně podél stěny. Tento systém lze s úspěchem použít při rekonstrukcích (nevyžaduje speciální stavební úpravy) nebo tam, kde je záměrem využít estetiku dveří i při otevřeném stavu - výrazný prvek interiéru (například dveře s vitrážemi).

Do stavebního pouzdraPrincip spočívá v tom, že do předem připraveného otvoru se osadí VYBRANÉ stavební pouzdro. To se poté podle typu stěny (což je třeba upřesnit při objednávce pouzdra) buď zaomítá nebo obloží sádrokartonem a poté se již obvyklým způsobem montují posuvné dveře a zárubně.

České nebo dovoz?Samotné dveřní křídlo lze koupit jednak české, například od společnosti Sapeli nebo od některé ze zahraničních firem. Nejčastěji jsou na trhu zastoupeny výrobky italské, ale zatímco české dveře mohou stát tři tisíce korun (bez pouzdra), cena italských téměř neklesá pod třicet.

SkloCenově nejnáročnější bývají dveře se skleněnou výplní. Sklo totiž musí být kvalitní a poměrně pevné. Zcela nejdražší jsou skleněné dveře bez rámu, jejichž panty jsou uchyceny přímo na skleněnou plochu. Takové sklo musí být speciálně tvrzeno… a i tak je použití v posuvné formě vždy rizikem. Cena obvykle neklesá pod padesát tisíc korun.

KompromisVýchodiskem může být oslovení soukromého truhláře. Nikde není psáno, že vaše dveře musejí být sériové. Stačí koupit samotné pouzdro a pak se domluvit nad katalogem, k jemuž italskému obrázku by vás měly zlaté české ručičky přiblížit. Zapomeňte však na celoskleněné dveře. Ty na koleně bohužel nikdo nevyrobí.

-jop-Foto: společnost ABH design, archiv