Od roku 2022 bude zakázán provoz starých kotlů na uhlí. Aktuální dotační program tak přináší poslední možnost pro využití státní finanční podpory při výměně kotlů na tuhá paliva za tepelná čerpadla a další ekologičtější zdroje vytápění. Podle Státního fondu životního prostředí lze čerpat až 80 % nákladů z dotací do maximální výše 127 500 Kč. Když si dům zároveň necháte zateplit, abyste snížili tepelnou ztrátu, máte díky programu Nová zelená úsporám nárok na dalších 20 tisíc Kč navíc.

Tepelné čerpadlo je výhodnějším zdrojem vytápění než elektřina, plyn, dřevo i uhlí. Pokud je správně navrženo a servisováno, přesahuje jeho životnost 20 let. Nahrazení například plynového kotle znamená i levnější sazbu za elektřinu, a sníží se tak nejen náklady na topení a ohřev vody, ale i na provoz ostatních elektrospotřebičů. Při úplném odpojení od plynu ušetříte i za paušální poplatky a revize jeho rozvodů.

Získání kotlíkové dotace umí obstarat osvědčený dodavatel, zajistí veškeré služby spojené s podáním a vyřízením žádosti, odborný energetický posudek a samotnou kompletní montáž tepelného čerpadla. Důležitým benefitem, který vybrané firmy nabízejí, je také demontáž a odvoz starého kotle a jeho ekologická likvidace. Takže se určitě vyplatí spolehnout se na odborníky.

Pro získání státního příspěvku je třeba v řádném termínu podat přihlášku s fotodokumentací současného topného zdroje, revizní zprávu stávajícího kotle a souhlas všech spoluvlastníků nemovitosti. Čerpadlo již máte? I vy můžete ušetřit. O dotaci lze žádat i zpětně, a to v případě, že byl kotel vyměněn od 15. července 2015.

Jak vybrat správně?

Tepelná čerpadla se dnes nevyužívají pouze pro vytápění a ohřev teplé vody, ale kvůli globálnímu oteplování i pro chlazení budov. To je jedna z jejich obrovských výhod – jedno zařízení zajistí tepelnou pohodu v domě v tuhých zimách i horkých létech. Takovým je například jedno z nejprodávanějších čerpadel na trhu IVT AIR X 90. To šetří peníze už díky velmi vysokému topnému faktoru SCOP 4,65. Jeho instalace je navíc snadná a ve výsledku vám v domácnosti zabere pouze 0,4 m2.

A jak taková výměna tepelného čerpadla probíhá? Podívejte se na video: https://youtu.be/hIYamnyoHiI Není se čeho bát.

Více podrobností o tepelných čerpadlech a doporučení, jak čerpat kotlíkové dotace, naleznete na stránkách www.cerpadla-ivt.cz.