Elektřina zdražuje a na lepší časy se, bohužel, zatím neblýská. Možná i vy jste proto začali přemýšlet o tom, jestli není ten správný čas podívat se po výhodnějším dodavateli energií. Zejména nyní, kdy topná sezona pomalu klepe na dveře, můžete s novým dodavatelem začít šetřit již během zimních měsíců.

Pokud se pro změnu rozhodnete, je dobré si uvědomit, že ačkoli spotřeba energií se v průběhu roku mění, zálohy platíte ve stejné výši po celý rok. Proto pak můžete být nemile překvapeni, když ve vyúčtování od nového dodavatele máte nedoplatek, a přitom jste jej měnili právě kvůli úspoře na energiích.

Proč tomu tak je?

„Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování,“ vysvětluje Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy, a dodává: „Doporučujeme tedy případný přeplatek z posledního vyúčtování od původního dodavatele neutratit, ale schovat si ho na pokrytí zvýšené spotřeby v zimním období, která se projeví v dalším pravidelném vyúčtování. Předejdete tak nemilému překvapení a zbytečnému pocitu, že jste zřejmě neušetřili a naletěli.“

Hledejte, výhodnější dodavatele určitě najdete

Přestože řada dodavatelů již svým zákazníkům zejména elektřinu zdražila, stále můžete najít výhodnějšího dodavatele, se kterým za energie významně ušetříte. „Například cenová strategie Bohemia Energy je, abychom zákazníkům nabídli vždy levnější cenu než jejich dominantní dodavatel,“ říká Libor Holub.

To, do jaké míry se vám přechod vyplatí, tedy kolik ušetříte, můžete snadno a rychle spočítat prostřednictvím kalkulaček na internetu. Potřebovat k tomu budete poslední vyúčtování, ze kterého zjistíte všechny údaje potřebné pro porovnání. Pokud je nechcete studovat, stačí fakturu vyfotit mobilem a poslat vybrané společnosti. Ta už si vše zjistí sama a nabídku pošle.

Zároveň se přesvědčte, že vybraná firma je spolehlivá a stabilní. A také, že má dobrý zákaznický servis, nebo že přístup ke svému účtu budete mít online. To vám kromě peněz ušetří i spoustu času.

Zkontrolujte si smlouvu

Smlouvu se stávajícím dodavatelem uzavřenou na dobu neurčitou lze vypovědět kdykoli. Zpravidla je s tříměsíční výpovědní lhůtou a po jejím uplynutí můžete dodavatele změnit. Pokud máte stávající smlouvu uzavřenu na dobu neurčitou, nejprve si ověřte podmínky možného ukončení a s převodem počkejte do jejího vypršení. Jestli se nechcete se zjišťováním údajů zdržovat, je nejlepší stávající smlouvu ofotit a poslat e-mailem novému dodavateli. Ten si údaje ze smlouvy zjistí sám a smlouvu za vás správně vypoví, takže se nemusíte ničeho obávat a nic řešit.

Změna není věda

Samotná změna není nijak složitý proces, dobrý dodavatel obstará vše za vás. „Stačí, když nám udělíte plnou moc. V Bohemia Energy vše ohlídáme a vyřídíme za vás,“ doplňuje Libor Holub. Nemusíte se ani obávat, že budete muset měnit elektroměr či plynoměr, nebo že zůstanete nějakou dobu bez elektřiny či plynu. I vyúčtování budete nadále dostávat ve stejném období, jako jste byli dosud zvyklí. Světlo vám bude svítit a plyn hořet dál úplně stejně, jen levněji.

Více na www.bohemiaenergy.cz.