Pštrosí maso se na pultech obchodů sice neobjevuje často, ale čas od času na ně v supermarketech přeci jen narazit můžeme (například Interspar v obchodním centru Arkády ho v nabídce mívá). Sehnat ho lze mražené, ale i vakuované. A pokud ho neseženete v kamenném obchodě, pak na internetu určitě. Nejen že toto maso nepatří mezi běžný sortiment masen, a možná právě i proto není ani nejlevnější. Cena se pohybuje kolem 450,- Kč/1 kg. Levněji ho pak seženete na pštrosí farmě.

Jaké je?

Čerstvé pštrosí maso má tmavě červenou barvu jako maso hovězí. Chuťově je hovězímu také hodně podobné, především pak pštrosí maso na steaky, ale může chuťově připomínat i játra - spodní část kýty. Ve 100 g masa je obsaženo cca 27 g proteinů, 2 g tuku, 68 mg cholesterolu a 3,2 mg železa.

Z jednoho dospělého pštrosa lze získat asi 42 kg kvalitního masa. Nejvíce masa pochází z nohou, zbytek pak z krku, křídel, prsou, žeber a ocasu. Nejkvalitnější maso se hodí na steaky, další pak na guláš, soté atd.

Jak ho připravit?

Pštrosí maso lze dusit, péct, ale i grilovat či smažit. Pro minutkovou úpravu se nejlépe hodí maso z horního stehna, pro dušení a pečení pak maso ze stehna spodního. K jeho ochucení lze doporučit koření, které se používá i k ochucení zvěřiny – nové koření, bobkový list, jalovec, rozmarýn, tymián, pomerančová kůra. K ochucení pštrosích steaků postačí ale i hrubě mletý pepř čtyř barev nebo pepř citronový. K jeho ochucení se dále hodí i červené víno, šmrnc mu dodá i koňak. Zkrátka pokud pštrosí maso připravíte například jako hovězí biftek, určitě nic nepokazíte.

Vyzkoušeno na vlastní kůži

Pštrosí maso na steaky jsme rukou zaťatou v pěst lehce naklepali, z obou stran potřeli olivovým olejem, posypali na hrubo mletým pepřem čtyř barev a dvěma rozdrcenýma kuličkami nového koření a zakápli trochou koňaku (nemusí být). Nechali chvilku uležet (cca 20 minut). Poté jsme na pánvi rozpálili trochu oleje a na něm zprudka maso opekli – stejně jako bychom připravovali hovězí bifteky z pravé svíčkové. Maso jsme osolili až na závěr, aby zůstalo pěkně šťavnaté. Podávali jsme s bramborovou kaší, ale lze zvolit i jinou přílohu – opečené brambory, hranolky, krokety, vařený brambor…

Takto upravené steaky chutnaly jako biftek z hovězí svíčkové, jen byly o něco málo jemnější.

-td-Foto: www.profimedia.cz