Samozřejmě, víno musí být zašroubováno speciální zátkou, která je kvalitní a nenechá víno zkazit. Ty nekvalitní jsou už naštěstí minulostí a moderní šroubovací uzávěry se jen těžko snaží setřást špatnou pověst. Přesto, stejně jako zátky z polyetylenu mají proti korku některé výhody.

„Pokud si víno chcete uchovat a prodloužit dobu zrání, zvolte tradiční korek. Jestliže však víno slouží k okamžitému či blízkému použití, můžete vybrat lahve s umělohmotným uzávěrem,“ říká Filip Jantač z Global Wines. Dle praxe však víme, že například ve Velké Británii či v Irsku nenaleznete skoro v žádném obchodě korkový uzávěr. Jde tedy pouze o módní trend, nebo za uzávěrem vína stojí víc? Pojďme se podrobněji podívat, v čem tkví zmiňovaná diverzita.

Tradiční korek nade vše

Korek je léty prověřený a nejvíce používaný uzávěr v celosvětové vinařské praxi. Většinou se jedná o dubovou kůru z oblasti Středozemního moře. Je to výhradně přírodní materiál, který se po sloupnutí ze stromu několik let suší a poté i vaří v horké vodě. Nejlepší uzávěry pocházejí z nejméně 7 let starého korku a jsou dlouhé minimálně 45 mm. Jejich trvanlivost se může vyšplhat až na 25 let. Korek se hojně využívá proto, že obsahuje miniaturní póry, které umožňují vínu vykonávat proces zrání. Existuje však i korek drcený, který se svými vlastnostmi a propustností výrazně podobá korku umělohmotnému. Víno s korkovým uzávěrem se doporučuje skladovat ve vodorovné poloze nebo šikmo s hrdlem mírně vzhůru.

Pozor na vady korku!

Protože je korek přírodní materiál, může být v některých případech napaden plísněmi, které mohou způsobit v konečném důsledku zkažení celého vína. Poznáte to jednoduše podle chuti. Pokud víno zapáchá zatuchlinou nebo má takzvaně „nijakou“ chuť, jedná se v zřejmém případě o bakteriální nákazu.

Šroubovací uzávěr

Zastánci nových technologií ve vinařství tvrdí, že tradiční korek je méně vhodný při zrání kvalitních vín. Díky vadě korku se může až 5 % vín znehodnotit a získat horší vlastnosti než při použití moderní technologie uzávěru. „Šroubovací uzávěr se používá hlavně u vín bílých, růžových či lehkých červených. Díky němu se zachová čerstvost a typické původní aroma, je ovšem potřeba speciálních lahví. Téměř každý zažil situaci, kdy se víno korkem poškodí či dokonce znehodnotí. Toto se přihodí skoro každému dvacátému vyrobenému vínu. Proto je šroubovací uzávěr určitou sázkou na jistotu,“ říká Filip Jantač z Global Wines.

Jak takový správný šroubovací uzávěr vypadá? Stěny a dno uzávěru jsou hliníkové. Vnitřní strana uzávěru je potažena polyetylenovou fólií, která je pokryta ještě ochrannou konzervační vrstvou. Některé polymerové vrstvy dokonce umožňují „mikroventilaci", tzn. mají pórovitou strukturu, u které ale lze zabezpečit její naprostou aseptičnost.

Umělá zátka vína

Umělohmotné uzávěry se vyrábějí z polyetylenu. Jejich velkou výhodou je, že díky svému složení zachovávají svěžest a ovocnou chuť mladých vín. Nevýhodou je to, že se vína doporučují spotřebovat do dvou let od jejich výroby, protože poté může dojít ke ztrátě jejich kvality. Celkově lze pak říci, že umělohmotné zátky a šroubovací uzávěry mívají většinou levnější vína.

Skleněná zátka pro „fajnšmekry“

Skleněné zátky nejsou příliš rozšířené, skládají se ze skla a z umělohmotného těsnicího kroužku. Používají se velice málo a zátkami tohoto typu disponují pouze některá vybraná vinařství. Výhodou je vkusný a elegantní uzávěr a výborná těsnost a nepropustnost. Vína s tímto řešením se velice snadno otevírají a opětovně konzumují. I pro tento typ novodobého uzávěru se musí použít speciální typ lahví. Sklo také neventiluje ven a drží víno takzvaně „pod pokličkou“ napevno.

Jak se v tom tedy vyznat a jaký uzávěr je nejlepší?

To je věc velice subjektivní a záleží na názoru konkrétního vinaře a jeho přístupu. „Při umělohmotném či šroubovacím uzavírání vína se může lépe kontrolovat proces zrání v archivu, kdy si můžeme být jisti konzistencí daného ročníku vína, při výrazném snížení rizika zkažení korkovou zátkou. Na druhou stranu se ztrácí kouzlo z tradičního ceremoniálu zvuku odšpuntování korku z hrdla vínové lahve. Jde spíše o střet moderního a tradičního názoru a je na každém z nás, co kdo z nás upřednostní a jaké bude mít od vína požadavky,“ uzavírá Filip Jantač z Global Wines.

Šroubovací uzávěr:

Pinot Noir Cellar Selection Marlborough – Novozélandský stoprocentní Pinot Noir patřící vinařství Villa Maria má typickou, světlou barvu se světlými okraji. Koncentrovaná, elegantní, živá a sladká vůně s dotekem zralých višní, švestek a dotekem bergamotu. Cena 519 Kč na www.global-wines.cz.

Korek

Bohemia Sekt Prestige demi sec – Představit si šumivé víno se šroubovacím uzávěrem je téměř nemožné. Příkladem korkové tradice je třeba šumivé víno Bohemia Sekt Prestige demi sec zařazené do Národního salonu vín pro rok 2012. Cena: 235 Kč.

Plastový uzávěr

Masianco Pinot Grigio e Verduzzo delle Venezie, IGT - Jde o směs 75 % Pinot Grigio a 25 % Verduzzo. Intenzivní ovocná vůně připomínající vyzrálé tropické ovoce a dokonce pistácie. Středně plné severoitalské víno s výraznou kyselinou a pestrou paletou tónů na patře. V závěru chuti je bílé peckovité ovoce a mandle. Cena 309 Kč na www.global-wines.cz.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com