Se setím semínek byste neměli otálet. Jakmile je brzy tma a uhodí silné mrazy, může být pozdě. Stihnete-li vše včas, těšte se na předčasnou sklizeň. Mějte ale na paměti, že kvůli nedostatku světla v zimních měsících porostou rostliny pomaleji. Ve skleníku je proto můžete předpěstovat na jaro. Budete tak oproti ostatním bez skleníku o krok napřed.

Pěstujte kořenovou, listovou a košťálovou zeleninu

Některým druhům zeleniny nevadí chlad, a tak jsou pro nás ideálními kandidáty na výsadbu. Typicky se jedná o kořenovou zeleninu, u které platí: brzy zasadíte, brzy sklízíte.

Nejpozději do konce listopadu je potřeba vysadit špenát, listový salát a cibuli. Na nich i na hrášku si pochutnáte už na jaře. V zahradnictví hledejte mrazuvzdorné odrůdy, kterým nevadí nevytápěný skleník.

Vysázet je můžete do zeminy skleníku. Rovnou do květináčů naopak zasaďte rané druhy brambor. Pokud vám při práci překáží a venku přes den nemrzne, můžete je umístit ven. Na noc je dejte zase zpátky.

Vlastní, čerstvé bylinky i v zimě

Přes zimu si můžete vypěstovat i čerstvé bylinky. Populární je zejména bazalka, která je světlo a teplomilná. Její semínka vysejte na podzim ve skleníku nebo pařeništi a poté, co vyklíčí, je přeneste v květináčích nebo truhlících do bytu.

Zbylo vám ještě ve skleníku nějaké místo? Předpěstujte si majoránku v malých květináčích. Na jaře je pak přemístíte do zahrady.

Pokud chcete skleník využít pro výsadbu i v zimě, zjistěte si, jestli snáší chlad i vaše oblíbené rostliny a zelenina. Pokud ne, neměli byste je pěstovat ve skleníku mimo sezonu.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, homeincube.cz