Na Hewitt Avenue najdeme typické stavby pro daný architektonický sektor – typické severoamerické domy. Jakési řadovky, ale nespojené bočními stěnami. Takže každý dům má malou předzahrádku a velký zadní dvorek. K okrajům svých parcel ale má jen pár palců.

A na takové parcele vyrostl dům, který bychom vám chtěli představit jako příklad velmi kvalitní architektury. Jde o dům, který zaujme už svou fasádou. Je ze dřeva. Ale přesto stavba nepůsobí nijak výjimečně. S okolními sousedy z lícových cihel si báječně rozumí. Jen nemá sedlovou, ale plochou. Proč? To se dozvíte za chvíli.

Úzký dům v Kanadě

Vstup do domu je klasický – začíná se předsíní. Pak ovšem následují rozměrné schody, které vedou do hlavní části domu – kuchyně a obývacího pokoje. Není to prostor nijak přehledný, vždyť dům je velmi úzký a společenská část je až na druhé straně domu.

Prochází se tak kolem jídelního stolu, kuchyně a na druhé straně kolem schodů do suterénu a vyšších pater. Ale zastavme se právě u jídelního stolu. Jak to, že na něj dopadá tolik světla? Vždyť dům nemá boční okna! Je to tím, že ve stropě je velký světlík. Není to žádný světlovod, ale pořádně velký světlík, do kterého v dalším patře ústí i okno z ložnice, která je jinak větraná jen malým okénkem.

O ZAJÍMAVÉ ARCHITEKTUŘE JSME PSALI TŘEBA I TADY:

Ostatně větrání je v domě jednoduché. Severo-jižní orientace domu a délka zaručují perfektní křížové provětrání. Ve vedru pak pomůže i otevření světlíku, který působí jako komín.

Vytápění je zajištěno centrálním elektrokotlem nebo krbem na dřevo, napojeným na rozvod. Přesto není třeba moc topit. Dům je postavený v pasivním standardu, takže dokáže skvěle hospodařit s teplem. Světlíky přivádějí sluneční záření i v zimě do betonových podlah, které je dokážou skvěle akumulovat.

O tom, že dům je přátelský k přírodě, svědčí i to, že střecha je zelená. Navíc je řešena tak, aby se nemusela zavlažovat a dokázala sama hospodařit s vodou.