Regenerace, jejíž první etapa by měla stát 15 milionů korun, čeká další brněnské panelové sídliště Bystrc. To má na 20.000 obyvatel a je někdy přirovnáváno k okresním městům. Po Kohoutovicích, Lesné a Komíně jde o další brněnské sídliště, které se dočká postupné obnovy starších panelových domů. Na některých domech vzniknou střešní nástavby, všechny domy se postupně dočkají zateplení, aby nedocházelo k únikům tepla.

"Snažíme se na regeneraci sídliště získat státní dotaci. Obnovu bude financovat městská část a počítáme také s půjčkou z fondu bytové výstavby," řekl náměstek brněnského primátora Radomír Jonáš. Regenerace je naplánovaná od letošního roku do roku 2009.

Zároveň s projektem regenerace si bystrcká radnice nechala také vytvořit projekt oživení prostor uprostřed panelového sídliště. Studie podle tamních radních ukázala jako nejnaléhavější problém veřejné plochy kolem nákupního střediska Max. V oblasti, kde je pošta, umělecká škola, ordinace lékařů a další služby, citelně chybí komunikace pro auta i pěší, místa na parkování a je potřeba upravit veřejnou zeleň, uvedli radní.

Bystrc již dříve připravila plán, jak by se měla zlepšit oblast kolem obchodního centra Akát. Vznikne tam 75 nových parkovacích míst a korzo se stromořadím. Studii úprav Bystrce vypracoval atelier Raw. V druhé etapě od roku 2006 by například na prostranství u centra Akát měla vzniknout kašna. Ve třetí etapě čekají úpravy Horní náměstí.

Bystrc, tvořená převážně panelovými domy, opravuje také postupně své historické centrum. Nyní je na řadě celková oprava ulice Nad kašnou. Rozsáhlá rekonstrukce čeká i náměstí 28. dubna. -čtk-