Hydroponické nádoby jako dárek pro domácí pěstitele

V základu máte dvě hlavní možnosti. Buď si můžete pořídit speciální nádoby určené na hydroponii, nebo si je můžete vyrobit.

Speciální nádoby určené na hydroponické pěstování rajčat najdete všude na internetu. Je nutno podotknout, že jejich cena je vyšší a zpravidla se pohybuje v nižších řádech tisíců.

Cena nádob jednak závisí od velikosti a také od toho, o jaký typ zavlažování jde. Systémy s kapkovými závlahami jsou zpravidla cenově o něco dostupnější než náplavová vana. Cena také stoupá spolu s každým dalším přidaným prvkem, například osvětlením.

Jak si vyrobit vlastní nádobu?

Pokud neplánujete pěstovat rajčata ve velkém a máte rádi domácí kutilství, máme pro vás dobrou zprávu. Je samozřejmě možné si improvizovanou hydroponickou nádobu vyrobit. Na internetu naleznete mnoho instruktážních videí.

Snad nejjednodušší je vzít starý plastový kýbl s víkem. Do něj udělejte díru. Ta by měla být natolik velká, abyste v ní rajčata mohli upevnit. Je také možné použít staré truhlíky, které již nepotřebujete, nebo jinou nádobu. Rajčata mají jedno specifikum, je potřeba při výrobě nádoby myslet na opěrný bod, protože s tím, jak porostou, je budete muset vyvazovat.

Kyblík naplňte vhodným substrátem. O tom, z jakých substrátů můžete vybírat, jsme psali zde.

Kyblík poté naplňte roztokem, aby sahal asi dva až tři centimetry pod dno vnitřního květináče. O tom, jaký by měl být správný roztok pro rajčata, jsme psali v tomto článku.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, bezhliny.cz, higarden.cz, vitalia.cz