Třešně prospívají i osobám staršího věku - vždyť se doporučují konzumovat při bolestech páteře nebo cukrovce. A také při poruchách štítné žlázy. U dětí zase přispívají k dobrému růstu zubů a kostí. Navíc nás třešně všeobecně chrání před záněty. Třešně jsou bohaté na vitamin C, mají i betakaroten a vitaminy skupiny B. Obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor a stopové prvky (železo, zinek a měď).

Třešně se smetanou

Potřebujeme 500 g odpeckovaných rozpůlených vyzrálých třešní, 70 g kokosové moučky nebo mletých vlašských ořechů, 150 ml smetany, případně med.
Třešně dáme do mísy, přidáme mletý kokos nebo ořechy (pozor na alergie na ořechy!), zalijeme smetanou. Případně sladkou smetanu můžeme smíchat s trochou kysané. Podle sladkosti třešní můžeme trochu přisladit medem a dáme dobře vychladit.

Starodávný třešňový závin

(prababičky se přesným množstvím ingrediencí nezatěžovaly)
Vem 28 dkg mouky, dej do ní vejce, trochu cukru a kousek másla vlažnou vodou zředěného. Zadělej z toho jemné těsto, vypracuj a nech odpočinout pod teplým hrncem čtvrthodinu. Pak těsto vytáhni, pokrop máslem, posyp usmaženou strouhankou, cukrem a třešněmi, zaviň a zvolna upeč.

Zásoby na zimu

Třešně není tak jednoduché vypěstovat jako jahody, kde se úrody dočkáme za pár měsíců. A tak když nemáme na zahradě plodící třešeň, zásobíme se třešněmi na trhu. Co nespotřebujeme, necháme na zimu. Nejlepší i nejzdravější je třešně zmrazit. Vypeckované neslazené třešně se natěsno vkládají do krabiček nebo sáčků a dají zamrazit. Hodí se do koláčů a knedlíků. Chceme-li mrazit třešně celé, necháme je v mrazničce volně na tácku, aby se nedotýkaly, a potom je teprve vložíme do sáčků.

Pustit se také můžeme do zavařování třešňového kompotu. Ani ten nemusí obsahovat cukr, je dost kupodivu sladký i bez něj. Stačí sladké odpeckované třešně napěchovat do sklenic a zavařit při 85 °C dvacet minut. Takový kompot se v zimě hodí k přípravě ovocných tvarohů, koláčů nebo zmrzlin.

Co nás možná napadne, když se řekne třešně...

  • Bublanina
  • Nesmí se na ně pít (bolest břicha)
  • Třešňové víno
  • Maraschino, Griotka

TIP: Nejpracnější je u přípravy jídel z třešní zdlouhavé odpeckovávání. Ti, kdo vyrábějí domácí marmelády, by mohli vyprávět. Pokud si ovšem nepořídili odpeckovávač. Jedním z nich je HANDY (Tescoma). Tento nenápadný pomocník dokáže práci neuvěřitelně urychlit. Odstraní pecky nejen z třešní čerstvých, ale i kompotovaných a mražených. Kombinace kvalitního plastu a nerezu neničí vitaminy v ovoci a proces odpeckovávání nenarušuje dužninu třešní, ovoce nijak nedrtí, koukněte se na video.

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz