Venkovní koupelny známe spíš z tropických oblastí, jejich obliba ale postupně roste i v naší zeměpisné šířce. Jestliže chatu využíváte hlavně v letních měsících, kdy teplota vzduchu venkovní koupel dovoluje, je to rozhodně jednodušší řešení než složitá vnitřní rekonstrukce.

Mnoho chalupářů využívá k rychlému umytí solární sprchu, popřípadě černý barel nebo černé trubky srolované do spirály, v nichž se voda ohřeje slunečním zářením. Pokud si takovou sprchu zahradíte, aby na vás nebylo vidět, vytvořili jste si malou, ale funkční venkovní koupelnu. Na rozdíl od zahradní sprchy využívané k osvěžení nebo opláchnutí po příchodu z bazénu "koupelna" slouží k řádnému umytí celého těla. Předpokládáme tedy, že v ní budete používat mýdlo a šampony. Kromě přívodu vody v tomto případě budete muset vyřešit i její odtok, aby se saponáty nevsakovaly do trávníku nebo do svodu dešťové vody, kterou zaléváte zahradu. Nejlepším řešením je vsakovací drenáž ze štěrku nebo žlab s odtokem do kanalizace.

Pokud hovoříme o kompletní venkovní koupelně s umyvadlem a vanou, i tato možnost se jeví jednodušeji než přestavba interiéru, kde musíte odvlhčit stěny a zajistit jejich izolaci. Nemusíte nic bourat ani kachlíkovat, jen přivedete teplou vodu tam, kam potřebujete. Klidně pod širé nebe nebo pergolu.

Ve fotogalerii si můžete prohlédnout jedinečné nápady, jak to provést. Nabízí se možnost instalovat přívod vody přímo ze stěny chaty - vanu či sprchu jen umístíte z vnější strany. Luxusní venkovní koupelny přímo navazují na ložnice, a rozšiřují tak celkový interiér o jakousi místnost navíc na čerstvém vzduchu. Koupelna ale může stát i samostatně v jednoduchém zahradním domku nebo v odlehlé části pozemku.

Jediné, co vás při konstrukci venkovní koupelny omezuje, jsou podnební podmínky. Ačkoli vy sami budete sprchu či vanu využívat jen v letních dnech, celý systém musí přečkat mrazivou zimu. Měli byste proto volit materiály odolné vůči chladu a systém před příchodem chladných dnů důkladně odvodnit, případně ho rozmontovat a choulostivé části ukrýt pod střechou.