Termín brutalismus vznikl z francouzského slovního spojení „béton brut”, což znamená surový pohledový beton. Tento směr vznikl v letech 1950 až 1970 a je jedním z nejdiskutovanějších architektonických stylů. Brutalistické stavby totiž působí jako monumenty. Prim hraje litý beton a odhalené konstrukce. Tyto stavby jsou tolik odlišné od zbytku historické zástavby měst, že provokují lidi a vzbuzují v nich rozpaky. Často jim tak hrozí zánik. Prohlédněte si 5 brutalistických budov v Evropě.

1. Pošta Skopje

Brutalistická hlavní pošta v Makedonii se nachází v samotném centru města a byla vybudována po zemětřesení v roce 1963. Nachází se na břehu řeky Vardar a je jedním ze symbolů města. Komplex tvoří čtyřpatrová budova pošty a k ní přičleněná hlavní hala s kruhovým půdorysem.

2. Vídeňské sídliště Alterlaa

Komplex Alterlaa patří mezi největší rakouská sídliště. Symbolem stavby jsou veřejné bazény umístěné netradičně, ale velmi chytře na střechách budov. Proto se obyvatelé vídeňského sídliště mohou vykoupat jak na střechách s impozantním výhledem, tak i v krytých koupalištích. Architekt Glück vyšel z konceptu terasovitě seskupených jednotek. Budovy se tedy do výšky zeštíhlují, každé následující patro od přízemí ustupuje a uvolňuje bytu pod ním místo pro soukromou zahrádku.

3. Londýnská Alexandra Road

Alexandra Road je sídliště v Londýně. Bylo navrženo v brutalistickém stylu v roce 1968. Je vybudované z litého, bílého, nelakovaného železobetonu. Spolu s 520 byty zahrnuje také školu, komunitní centrum, klub mládeže, topný komplex a park.

4. Londýnský Barbican

V Londýně se nachází ještě jeden známý brutalistický komplex. Areál tvoří řada obytných bloků, které oddělují veřejné prostory, zahrady a terasy. Kromě toho jej doplňují tři věžové domy o 42 patrech s výškou 123 metrů. Jsou pojmenovány podle Olivera Cromwella, Williama Shakespeara a Vévodů z Lauderdale.

5. Slovenský rozhlas

Mezi architektonicky velmi zajímavé stavby hlavního města Slovenska Bratislavy patří i budova Slovenského rozhlasu. Je postavena z ocelové konstrukce ve tvaru obrácené pyramidy. Budova obsahuje velkorysé vnitřní prostory, vynikající koncertní síň a dobře vybavená nahrávací studia. Jsou zde umístěny i jedny z největších varhan na Slovensku.

Zdroj: Forbes.cz