Máme-li problémy se spánkem, a přitom naši mysl netíží žádné problémy, pak je možná řešení mnohem jednodušší, než by se mohlo zdát. Pomoci může jiné uspořádání interiéru ložnice.

Ložnice totiž není odkladiště ani skladiště, ale má sloužit zejména odpočinku a naplňování sexuálních potřeb.

Klidné odstíny

Právě z těchto důvodů by měla být umístěna v takzvané klidové zóně, stranou od vstupních dveří a společenských prostor. Ani děti by v ní neměly hledat útočiště, patří manželům, kteří by zde měli nacházet zejména soukromí.

Její zařízení má být útulné, tedy takové, které působí lehce a vzdušně. Vhodné je dřevo, jehož odstín určuje celkové ladění místnosti. Se dřevem pak dobře ladí tón výmalby zdí, případně tapet s klidným vzorem. Volíme teplé odstíny, např. dohněda (v odstínu cappucina, půdy apod.), okrové, jemně žluté ad. Do těchto tónů ladíme i ložní prádlo, záclony i závěsy.

Také ostatní doplňky - obrazy, sochy apod., mají dotvářet šťastné a přívětivé ovzduší. Nevhodné jsou tedy jakékoliv ponuré barvy, smutné výjevy apod.

Proměna atmosféry

Celkovou atmosféru v ložnici můžeme změnit osvětlením. Ideální je stmívač, kterým navolíme intenzitu světla. Zpravidla jím ovládáme centrální lampu, kterou doplňujeme nástěnnými modely, stojacím a stolním provedením. U těchto svítidel můžeme zvolit barevná stínítka, případně barevné filtry, které změní odstín světla. K navození intimní atmosféry velkou měrou přispějí i svíčky umístěné například kolem lůžka či okraje místnosti.

Několik pravidel podle feng-šuej

Abychom docílili ideální atmosféry, můžeme aplikovat i několik pravidel čínské kosmologické nauky. V ní se praví, že ložnice není obytnou místností, takže není určena ke sledování televizoru či skladování nejrůznějších věcí.

Nepatří sem akvária, suché květiny, které jsou známkou konce života, a ani květiny v květináčích, což představuje omezení. Nepatří sem ani zrcadlo. Pokud ho přeci jen v ložnici chceme pověsit, pak by v žádném případě nemělo odrážet postel z pohledu těch, kteří v ní leží. Je to, jako by do postele nahlížela třetí osoba. (Více k ložnici zařízené v duchu feng-šuej naleznete zde)

Lůžko

Postel s kvalitním roštem i matrací umístíme tak, abychom měli stěnu za hlavou, tedy ochranu zezadu, a zároveň výhled na dveře. Nad hlavou by nemělo být nic těžkého, např. velký obraz, police s knihami apod. Tehdy se nám bude usínat maximálně pohodlně a díky vhodné kombinaci barev se v místnosti budeme cítit bezpečně a útulně.

Pravidla pro útulnou ložnici:1. Volte teplé odstíny2. Z lůžka byste měli vidět na dveře3. Nevyužívejte ložnici jako odkladiště4. Snažte se zde udržovat pořádek5. Nepatří sem počítač, televizor či cokoli, co je spojeno s prací

-zal-Foto: Gruber+Schlager, Christy, Home style