Ať už si vybereme kuchyni v jakémkoliv módním či tradičním stylu, nebo kuchyňský nábytek jakýmkoliv způsobem zrenovujeme, v kuchyni se nám musí především pohodlně pracovat. Při koupi to znamená dobře si vyzkoušet všechny výšky pracovních ploch a zjistit, zda skříňky mají například výškově nastavitelné nožky. Při renovaci starší kuchyně zase odstraníme všechny ty nedostatky a nepohodlnosti, na které denně narážíme. Pokud se musíme příliš hrbit, zvýšíme pracovní plochu pomocí nožek či soklů tak, abychom měli pracovní plochy v optimální výšce vzhledem ke své postavě. Tam, kde se příliš nachodíme, sestavíme kuchyňský nábytek účelněji. Přidáme nějakou tu skříňku nebo skříňky přeházíme takovým způsobem, abychom měli jednotlivé pracovní zóny co nejúčelněji sestaveny za sebou. Různé výšky pracovních ploch Plocha kuchyňské linky u dnešního moderního nábytku už dávno nemá jednotnou výšku na rozdíl od staré kuchyňské linky, která v sobě spojovala všechna kuchyňská pracoviště, ale současně také nabízela určité nepohodlí: pracovní plocha byla příliš krátká a pro většinu lidí nízká, pro leváky navíc opačně sestavená. A proto se během let opět z linky, která tak ztratila výhodu přizpůsobovat se různým požadavkům, opět vydělují jednotlivá kuchyňská pracoviště, samostatné moduly. Ty už se dají nejen variabilně přestavovat, ale jsou už výškově přizpůsobené. Vyšší pracovní plocha je pohodlnější Výška pracovní plochy by se měla řídit výškou postavy. Člověku vysokému kolem 165 cm se uleví, když místo 83 cm vysoké desky má náhle pracovní plochu ve výšce 90 - 93 cm od země. Při 180 cm vysoké postavě už je vhodných 95 cm či o něco výše. Vyhneme se tak problémům se zády a zejména s krční páteří. Levoruký kuchař potřebuje obrácenou sestavu Pohodlí pro leváka v kuchyni znamená v podstatě změnu celé prostorové orientace pracovních kuchyňských zón. Zprava doleva tak musí kuchař mít mycí centrum, potom pracovní plochu, sporák, nejvíce vlevo je pak odkládací plocha. U mycího centra neohýbáme záda Stejně jako pracovní plochy, přípravné plochy a odkládací plochy – i dřez je dnes umístěn výše. I v době myček totiž umýváme denně zeleninu, čistíme ovoce, cedíme brambory či špagety…. To všechno je opět pohodlnější bez ohýbání zad. Do hrnců pohodlně uvidíme Varná plocha má být naopak zabudována v nižší úrovni kvůli bezpečnější manipulaci s nádobím i vzhledem k optické kontrole během vaření. Mělo by to být 80 cm, což je o 5 cm nižší, než jsou běžné sporáky. Ke zvýšení pohodlí a bezpečnosti slouží navíc nízká kovová mřížka nebo tyč vedená kolem přední hrany sporáku. -ag-