Bytová výstavba se za pololetí zvýšila navzdory poklesu v prvním čtvrtletí. V prvních šesti měsících se začalo stavět 19.364 bytů, což je meziroční nárůst o 14,6 procenta. Růst bytové výstavby podpořil zájem lidí o hypotéky, oznámil Český statistický úřad.

V prvním pololetí lidé uzavřeli 21.000 hypotečních úvěrů, tedy o polovinu více než před rokem. Proti loňskému pololetí se zvýšil i počet dokončených a rozestavěných bytů.

Podle informací ministerstva pro místní rozvoj uzavřeli lidé v pololetí hypotéky za 34,5 miliardy korun. Banky tak půjčily o 64 procent více peněz než před rokem. Podle statistiků se také zvýšil objem úvěrů ze stavebního spoření a stoupla výstavba bytových domů.

Nejvíce se v pololetí začalo stavět bytů v bytových domech, kde vzniká o 1076 více bytů než v loňském prvním pololetí. O téměř tisíc bytů více se začalo stavět také v rodinných domech. Snížil se naopak zájem o byty v nástavbách, přístavbách a vestavbách. Klesl rovněž počet zahájených staveb bytů v bytech s pečovatelskou službou a domovech - penzionech. Nejvíce bytů vzniká v blízkosti velkých měst, zejména v okolí Prahy a ve Středočeském kraji.

Prudce se zvýšil počet dokončených bytů. V pololetí stavebníci dokončili 12.087 bytů, tedy o 23,6 procenta více než před rokem. O 68,5 procenta vzrostl počet dokončených bytů v bytových domech. O 44,6 procenta bytů více přibylo meziročně v nástavbách. Snížil se naopak počet bytů v nebytových stavbách. Nejvíce bytů se opět dokončilo v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně v Karlovarském a Ústeckém kraji.

Počet rozestavěných bytů se zvýšil ve srovnání s prvním pololetím 2003 o 7,6 procenta. Rozestavěnost vzrostla ve všech formách bytové výstavby mimo bytů v domech s pečovatelskou službou a domovech - penzionech. V pololetí byla dokončena také modernizace 7149 bytů, což je o 28 procenta více než ve stejném období loňského roku. -čtk-