Letos si organizátoři připomínají 150. výročí narození významného českého architekta Jana Kotěry. „Mám radost z toho, že se nám do programu podařilo zapojit několik Kotěrových známých pražských staveb. Kromě Laichterova domu na Vinohradech a Trmalovy vily ve Strašnicích tak nově pozveme návštěvníky do Vršovické vodárny v Michli, o jejíž otevření v rámci festivalu Open House Praha jsme řadu let usilovali,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková. Doprovodné akce k tomuto jubileu budou pokračovat i po skončení festivalu, podílí se na nich mj. známý historik architektury Zdeněk Lukeš.

Umělecké prostory a ateliéry

Samostatným tematickým okruhem v programu festivalu budou umělecké prostory a ateliéry. „Návštěvníky můžeme letos pozvat do Umělecké zahrady, ukryté pod Nuselským mostem, která doslova vzkvétá díky neutuchající snaze pár nadšenců o její záchranu. Na Libeňském ostrově se nám podařilo vyjednat zpřístupnění nenápadného ateliéru po sochaři Janu Laudovi s pohnutou minulostí. Malý ateliér, postavený v roce 1930 podle návrhu architekta Otakara Novotného, ustál nařízenou demolici a je dnes sídlem architektonického a designérského studia Olgoj Chorchoj,“ doplňuje ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková. Seznámit se s vizí nového uměleckého domu bude možné díky návštěvě Kunsthalle Praha, kde aktuálně vrcholí kompletní renovace původní Zengerovy transformační stanice v nový výstavní a kulturní prostor pro české a mezinárodní umění 20. a 21. století. Návštěvníci také budou moci zavítat do chátrajícího objektu Městských lázní na Žižkově, které byly ve své době nejmodernějšími a největšími lázněmi v Praze a navštívil je i sám císař František Josef I. Nyní je zde v plánu kompletní rekonstrukce pro budoucí sídlo Domu tance. Bývalý sokolský biograf ve Vršovicích se proměnil už letos – v prvorepublikové budově postavené ve stylu art deco se otevřel nový kulturní palác Vzlet. Zájemci budou moci v rámci prohlídky nahlédnout do vybraných prostor včetně uměleckého zázemí. Zpřístupněna bude rovněž celá řada dalších míst, které ožívají uměním a kulturou.

Bezpečnost
Organizátoři sledují aktuální informace o stavu epidemie koronaviru a tomu přizpůsobí provoz v otevřených budovách. Informace budou k dispozici na webových stránkách. Budovy budou zpřístupněny bez nutnosti předchozí registrace a až na výjimky ve formě skupinových prohlídek, které budou odbavovány průvodci průběžně dle kapacity objektů.

Hotely

Novinkou letošního ročníku festivalu je i zpřístupnění několika architektonicky výrazných pražských hotelů s působivými interiéry. V programu lidé najdou jak dva zástupce tzv. socialistického realismu, tak i příklad kvalitní brutalistní architektury „zlatých 60. let“ a nakonec i jednu porevoluční realizaci. „Od počátku festivalu jsme usilovali o možnost nahlédnout do jejich výjimečných interiérů, ale bohužel bylo vždy velmi obtížné najít takové řešení organizace provozu prohlídek, které by nenarušovalo chod hotelů a spokojenost hostů. Koronavirová epidemie však natolik omezila cestovní ruch, že někteří provozovatelé byli nyní k nabídce zapojení velmi nakloněni,“ říká ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková. V letošním roce se tak návštěvníci budou moci vypravit na prohlídku bývalého Parkhotelu Praha, dnes Mama Shelter Prague, dále Boutique Hotelu Jalta, Vienna House Diplomat Prague hotelu nebo Hotelu International Praha.

Open House Praha je součástí mezinárodní sítě festivalů Open House Worldwide, které se konají ve více než 45 městech po celém světě. Seznam všech otevřených budov je zveřejněn na webových stránkách https://www.openhousepraha.cz.