Sklizeň ovoce i semínek z květin

S končícím létem skliďte poslední kousky vaší úrody, zejména sklízení sladkého ovoce je v září v plném proudu. Postupně zrají podzimní a raně zimní hrušky, švestky i jablka, dozrávají také pozdní broskve či ostružiny. V září je také čas ke sklizni dvakrát plodících jahod.

Skladujte pouze zdravé plody a pravidelně je kontroluje, pokud budou nějaké kusy nahnilé nebo napadené hmyzem, tak je ihned vyhoďte. Pokud se chystáte sklizenou úrodu skladovat ve sklepě, měli byste ho na to řádně připravit – vyčistit, vybílit a vysířit. Nezapomeňte sklep také dobře větrat, v září větrejte především v noci – prostor se tak lépe zvlhčí a ochladí. Ovoce samozřejmě můžete využít i dalším způsobem – usušit, moštovat, nebo z něj připravit kompot či marmeládu.

TIP: Klasický česač ovoce asi doma máte. Ale jak stromy rostou, česač neroste s nimi. Bohužel je tak problém dosáhnout výš a výš. Navíc rezaví, ohýbá se a pytlík se trhá. Tak si pořiďte nový. Například ten od společnosti Gardena je vyroben z pevného plastu, nůž z ušlechtilé oceli snadno odděluje plody od větví. Kloubovou vsuvkou lze plynule nastavit úhel trhání. Pratelný sběrný pytlík je z bavlny. S použitím teleskopické násady Gardena combisystem můžete trhat až ve výšce 5 metrů, nepotřebujete proto používat žebřík. Práce je díky tomu bezpečnější, snadnější a rychlejší. Záruka je 25 let a doporučená cena je 480 Kč včetně DPH.

Kromě ovoce se v září také objevuje úroda léčivých plodů jako jeřáb, rakytník a keřová růže plodící šípky. Postupně začínají zrát vlašské a lískové ořechy.

Pokud chcete mít svoje letničky a trvalky na zahradě i příští rok, skliďte si z nich v září semínka.

Zasázejte si okrasné květiny, zeleninu a bylinky!

Září je nejvhodnějším měsícem pro sázení cibulovin. V teplých zářijových dnech můžete zasadit narcisy. Sadbu ostatních cibulovin nechte až na studenější dny. Začátek podzimu představuje ideální dobu na vysazování jarních cibulovin, jako jsou kosatce, bledule, krokusy, sněženky či oblíbené tulipány. Ještě než začnete cibuloviny sázet, tak si připravte záhony.

Záhony zryjte, nakypřete, a potom přidejte kompost. Dejte jen pozor na dostatečnou hloubku, malé cibulky sázejte do hloubky cca 7 cm pod zem, ty větší pak do hloubky 15 cm. Cibuloviny se nejčastěji sázejí do skupin podle svého druhu, vzdálenost mezi jednotlivými cibulemi určuje jejich velikost. Malým cibulím bude stačit rozestup 5 cm, vetší cibule vyžadují odstup cca 10 cm.

Ideální čas k výsadbě ovocných i okrasných dřevin nastane sice až v říjnu, už teď si ale můžete vykopat jámy. Jejich dostatečné zvětrání před výsadbou bude novým sazenicím prospívat. Naopak jehličnany můžete klidně zasadit už v září – nezapomeňte je ale vydatně zalévat, aby úspěšně přečkaly zimu. Stejným způsobem si můžete připravit výkopy pro živý plot či půdu pro výsadbu růží.

Pokud si chcete vypěstovat čerstvou zeleninu na zimu, září je ten pravý měsíc, kdy se do toho pustit. Když je ještě teplo, můžete vysít špenát, a to do 3cm hloubky, 15 až 20 cm od sebe. Sklizně se dočkáte už v říjnu. Stejně tak můžete počátkem září zasít další zeleninu jako zimní salát, pro podzimní pěstování a sklizeň je možné vysít ředkvičky.

Až do poloviny září můžete ještě bez problémů zakládat nové záhony jahod ze zakořeněných dceřiných sazenic. Jahodníky je třeba před zimou pořádně ošetřit – opatrně je okopejte, přihnojte a v případě potřeby je zavlažte.

Schovejte rostliny před mrazem

Dalším z důležitých úkolů v září na zahradě je připravit rostliny na zimu tak, abyste předešli spálení nadzemních částí rostlinek. Některé citlivé rostliny zimu nesnesou a přízemní mráz je může poškodit, raději je proto přesuňte dovnitř. Choulostivé rostliny, které z nějakého důvodu do tepla přesunout nemůžete, přikryjte bílou netkanou fólií – tou můžete ochránit i truhlíky na balkóně.

ČTĚTE TAKÉ:

Některé rostliny, především ty vyššího vzrůstu přečkají bez problémů zimu venku. Stejně tak i trvalky v truhlících, některé z nich jsou ovšem citlivější, takže po prvních chladných dnech přestanou kvést. V případě, že máte trvalky na skalce, je dobré je přikrýt alespoň vrstvou listí. Myslete i na okrasné traviny, některé pocházejí z krajin, kde je teplota od té naší opravdu odlišná, svažte proto jejich listy tak, aby se nepoškodil střed trávy.

Bylinky v zimě

Bylinky, které pěstujete na záhonku, by zimu měly přežít bez výrazné újmy, většina z nich totiž pochází z oblasti mírného pásu. Ještě před příchodem velkých mrazů je přikryjte mulčovací kůrou a jehličnatými větvemi. Dejte ale pozor na citlivější bylinky jako například bazalku nebo oregano – ty pocházejí z oblasti Středozemí, a je proto lepší je na zimu přesunout do tepla.

Čerstvých bylinek se ani v zimě nemusíte vzdát. Můžete je přesadit do květináče a přemístit dovnitř na světlé místo, vyhovovat jim bude okenní parapet orientovaný na východ nebo jih. TIP: Růst rostlinek stagnuje se zkracováním dní v zimě, jestli často sklízíte a potřebujete produkci bylin urychlit, musíte je nasvěcovat. Bylinkám zajistěte i vhodnou teplotu – dařit se jim bude při 10 – 20 stupních Celsia. Pokud bylinky umístíte do místa s běžnou pokojovou teplotou, tak počítejte s pomalejším růstem. S teplotou souvisí i intenzita zalévání, bylinky v chladnější místnosti zalévejte méně často.

Upravte záhony

V září nezapomeňte ani na plevel. Pokud jej nyní důsledně zlikvidujete a nenecháte vysemenit, ušetříte si tím mnoho práce, kterou byste s plevelem na jaře měli. Vypleté a neosazené plochy se doporučuje mulčovat, půda by se neměla nechávat větru napospas.

Nezapomeňte na trávník

V září bude tráva chtít určitě ještě posekat, posekanou trávu vždy pečlivě vyhrabte a holá místa dosejte – na jaře pak tráva pěkně zaroste. Trávník byste měli pohnojit speciálním podzimním travním hnojivem, se zaléváním to také moc nepřehánějte, jen když bude příliš velké sucho. Konec září je ideální pro odvzdušnění trávníku vertikutací – tímto způsobem ho zbavíte mechu a umožníte, aby se ke kořínkům před zimou dostala voda, vzduch a živiny.