Mám solární panely a obávám se, že v zapojeném stringu mám vadné některé články. Potřeboval bych zjistit, které to jsou. Četl jsem o možnosti nechat panely zkontrolovat dronem s termovizí. Jen nevím, jestli je to tak možné opravdu zjistit. (redakčně zkráceno)


Tohle je docela odborný dotaz, na který jsme nevěděli úplně přesnou odpověď, protože jsme si nebyli jisti, jaká je zde kauzalita mezi rozdílem termiky na panelech a jejich (ne)funkčností. Po ověření této závislosti jsme tak hledali přímo firmu, která by něco takového dokázala s drony určit, protože nějaké „domácí řešení“ tu asi není úplně možné. Našli jsme firmu DJI Telink, která k nám dováží drony DJI a o kontrolách FVE něco ví. Odpovídá tak její ředitel Jaroslav Řešátko.

Kontrola kvality panelů termokamerou na dronu je efektivní způsob, jak zjistit, které konkrétní části panelů jsou poškozené. Termokamera na dronu má dostatečně vysoké rozlišení, aby tento úkol spolehlivě zvládla. Jedinou podmínkou pro objektivní měření je alespoň nějaká výroba energie, protože teprve v tento okamžik se závada projevuje.

Panel o typickém rozměru 1650 x 995 mm, respektive 2000 x 1100 mm se skládá z desítek jednotlivých článků, velkých asi jako dlaň. Vadný článek se pozná díky termokameře jednoduše - je teplejší, což je na záznamu okamžitě viditelné. Vadný článek "brzdí" celý panel, ale díky tomu může být přibrzděná i celá výroba elektřiny. Závada se může objevit zcela neočekávaně, ale může být způsobena i mechanickým poškozením, například při samotné instalaci panelů.

Dron s termovizí nasnímá celou střechu u rodinného domu či kompletní solární elektrárnu a vytvoří termogram (snímek, kde teplota je znázorněna odstínem barvy). Během letu jsou pořízeny stovky fotografií, z nichž se následně vytvoří 3D model, na němž jsou vadné panely okamžitě viditelné. Proti ručnímu měření je kontrola pomocí dronů výrazně rychlejší, bezpečnější a v konečném důsledku i finančně výhodnější.

Dron s termovizí je možné zapůjčit, k letu a analýze dat je potřeba „vědět, co děláte“. Typicky je tak lepší nechat provést kontrolu specializovanou firmou. Cena se liší dle lokality i velikosti kontrolované plochy; v případě rodinných domů se pohybuje v řádech tisíců korun a celý proces trvá zhruba dvě hodiny.

Zdroj: DJI Telink

redakce@dumazahrada.cz

Pokud máte nějaké dotazy, pošlete nám je do redakce na mail redakce@dumazahrada.cz. Pokud budeme sami vědět, rádi je zodpovíme, nebo pošleme některému z odborníků.