Ačkoliv dobrá vajíčková pomazánka přijde vhod kdykoliv během roku, právě o Velikonocích její existenci oceníte nejvíc. Recept na ni je prostý, budou vám stačit pouhé 4 suroviny. Kouzlo totiž není v tom, co do pomazánky dáte, ale jak ji umícháte.
Vajíčková pomazánka
Budete potřebovat:
- 120 g základu pomazánky (máslo, čerstvý sýr nebo měkký tvaroh),
- 4–6 vajec uvařených natvrdo,
- 1–2 lžičky plnotučné hořčice,
- větší špetka soli.
Postup přípravy:
Pokud k přípravě pomazánky používáte máslo, nechte jej dojít pokojové teploty spolu s vejci. Vyhnete se tak hrudkovité konzistenci pomazánky. To platí i o použití jiných základů.
Základ pomazánky vložte do kuchyňského robota, nasaďte třecí metlu a nechte několik minut míchat na středním stupni. Zatím oloupejte vejce, odeberte žloutky a bílky nakrájejte.
Žloutky začněte postupně vmíchávat do základu. Vyčkejte, až se obě hmoty spojí. Poté přidejte špetku soli, hořčici a vmíchejte nakrájené bílky.
Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.
Tipy na vylepšení:
Pokud chcete, aby byla vaše vajíčková pomazánka zajímavější, můžete si hrát s kombinací různých surovin: pažitka, kopr, bazalka, máta, uzený losos, opečená slanina, mandle, jarní cibulka, ředkvičky, tuňák či parmazán.
Zdroj: ireceptar.cz, recepty.cz