Ačkoliv dobrá vajíčková pomazánka přijde vhod kdykoliv během roku, právě o Velikonocích její existenci oceníte nejvíc. Recept na ni je prostý, budou vám stačit pouhé 4 suroviny. Kouzlo totiž není v tom, co do pomazánky dáte, ale jak ji umícháte.

Vajíčková pomazánka

Budete potřebovat:

  • 120 g základu pomazánky (máslo, čerstvý sýr nebo měkký tvaroh),
  • 4–6 vajec uvařených natvrdo,
  • 1–2 lžičky plnotučné hořčice,
  • větší špetka soli.

Postup přípravy:

Pokud k přípravě pomazánky používáte máslo, nechte jej dojít pokojové teploty spolu s vejci. Vyhnete se tak hrudkovité konzistenci pomazánky. To platí i o použití jiných základů.

Základ pomazánky vložte do kuchyňského robota, nasaďte třecí metlu a nechte několik minut míchat na středním stupni. Zatím oloupejte vejce, odeberte žloutky a bílky nakrájejte.

Žloutky začněte postupně vmíchávat do základu. Vyčkejte, až se obě hmoty spojí. Poté přidejte špetku soli, hořčici a vmíchejte nakrájené bílky.

Pomazánku podávejte s čerstvým pečivem.

Tipy na vylepšení:

Pokud chcete, aby byla vaše vajíčková pomazánka zajímavější, můžete si hrát s kombinací různých surovin: pažitka, kopr, bazalka, máta, uzený losos, opečená slanina, mandle, jarní cibulka, ředkvičky, tuňák či parmazán.

Zdroj: ireceptar.cz, recepty.cz